BOG rapporteert stijgende lijn dengue-infecties

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) ziet de afgelopen tijd een stijging in het aantal positieve laboratorium bevestigde denguecases in Suriname. De positieve gevallen zijn vooral te merken in Paramaribo-Noord en Kwatta, meldt het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht.
Wat is dengue?Het denguevirus is de veroorzaker van dengue fever (DFF) ook wel knokkelkoorts genoemd, hemorrhagische koorts en dengue shock syndroom (DSS). DHF en DSS zijn twee vormen van ernstige dengue. Het virus wordt overgedragen door muggen die overdag steken.
Wat zijn symptomen van dengue?De incubatieperiode voor het dengue virus ligt tussen de 3-14 dagen (meestal 4-7), na een beet van een geïnfecteerde mug. Het merendeel van de denguevirusinfecties verloopt zonder ziekteverschijnselen.
Niet-ernstige denguevirusinfecties worden gekenmerkt door de volgende symptomen:– Plotseling optredende koorts (tot 41 °C) met koude rillingen;– Hoofdpijn, met name achter de ogen– Spier- en gewrichtspijn;– Algehele malaise;– Misselijkheid;– Braken;– Hoesten;– Keelpijn.
Op de gemeenschap wordt een beroep gedaan om bij deze klachten direct de arts te bezoeken. Als de symptomen verergeren is het bezoeken van de arts noodzakelijk. Burgers die dengue hebben opgelopen kunnen voorkomen dat anderen besmet raken door (alsnog) zelf anti-muskieten middelen te gebruiken (lotion, gel of spray), bedekkende kleding te dragen en ook overdag onder de klamboe te slapen.
Niet-ernstige denguevirusinfecties herstellen na een aantal dagen tot een week. Mensen kunnen meerdere malen dengue krijgen. De beste manier om dengue te voorkomen is om broedplaatsen op te ruimen en watervoorraden af te dekken (hierbij kunt u denken aan alle waterhoudende voorwerpen zoals vazen, bloempot onderzetters, fonteinen, autobanden, kapotte dakgoten, oude wasmachines en dergelijke) en ervoor te zorgen dat men niet geprikt wordt door muskieten (slapen onder een klamboe).
Het ministerie van Volksgezondheid en het BOG houden de situatie goed in de gaten om een dengue-epidemie te voorkomen.