BOG constateert stijging dengue-infecties

PARAMARIBO — Het Bureau voor Openbare gezondheidzorg (BOG) heeft in de voorbije periode een stijging geconstateerd in het aantal positieve laboratorium bevestigde dengue gevallen in Suriname. De positieve gevallen zijn vooral te merken in Paramaribo-Noord en Kwatta.
Het BOG adviseert personen die mogelijke symptomen vertonen om de dokter te bezoeken. Zo kan besmetting voorkomen worden. De beste manier om dengue te voorkomen is om broedplaatsen op te ruimen, watervoorraden af te dekken en slapen onder een klamboe.
Het virus wordt overgedragen door muggen die overdag steken. De incubatieperiode voor het dengue virus ligt tussen de 3-14 dagen (meestal 4-7), na een beet van een geïnfecteerde mug. Het merendeel van de denguevirusinfecties verloopt zonder ziekteverschijnselen.
Enkele symptomen van niet-ernstige denguevirusinfecties zijn onder andere plotseling optredende koorts met koude rillingen, hoofdpijn, met name achter de ogen, spier- en gewrichtspijn, braken en keelpijn. Niet-ernstige denguevirusinfecties herstellen na een aantal dagen tot een week. Mensen kunnen meerdere malen dengue krijgen.
Het BOG en het ministerie van Volksgezondheid houden de situatie nauw in de gaten om zodoende een epidemie te voorkomen.