BiZa hecht waarde aan kwaliteit theologenopleiding

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), is met zijn beleidsgebied Religieuze Aangelegenheden (RA), de grootste werkgever van geestelijken. De multi-etnische en multiculturele Surinaamse samenleving vraagt van de geestelijke, dat die voldoende inzicht bezit van de complexe innerlijke opbouw van de Surinaamse mens.  “De geestelijke zal de taal, de gewoonten, gebruiken, gedrag en karaktereigenschappen van de Srananman moeten kennen, om te weten hoe hij daarmee moet omgaan”, zei BiZa-minister Bronto Somohardjo bij het openingscollege van het collegejaar 2022-2023 van de Evangelical School of Theology (EST), afgelopen dinsdag 15 november. De opening vond plaats in de Christian and Missionary Alliance (CAMA) gemeente aan de Grote Combéweg.
De minister voelde zich vereerd om dit gerenommeerde instituut dat in 2018 als grootste theologische opleiding in Suriname werd beschreven, te mogen toespreken. Naast het openingscollege vond ook de bachelor diploma-uitreiking plaats aan elf studenten (8 vrouwen en 3 mannen), terwijl tien studenten (7 vrouwen en 3 mannen) het mbo-niveau hebben afgerond. Op die avond werd ook het 20-jarig bestaan van de EST herdacht.
“De bewaking van de kwaliteit van de geestelijke zorg, alsmede de integriteit van de geestelijke begint bij de opleiding”, benadrukte de minister. “Het kunnen toerusten van geestelijken, zodat zij het geestelijk werk succesvol kunnen uitvoeren, is niet gemakkelijk. Ik ben echter ervan overtuigd dat als we bewust zijn van onze taken en oprecht bezig zijn, de Almachtige ons zal leiden”, voegde de mi-nister toe.
Vanaf de oprichting van de EST op 13 november 2002, heeft de EST zestien klassen gedraaid, waarvan negen in Paramaribo, drie in Lelydorp, drie in Commewijne en één in Saint- Laurent. De school krijgt elk jaar inschrijvingen binnen van verschillende denominaties die de opleiding succesvol afronden. Dit jaar is er een slagingspercentage van 53 procent behaald, wat een mijlpaal is voor de EST.
The post BiZa hecht waarde aan kwaliteit theologenopleiding .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname