Bijeenkomst voor meer duidelijkheid ontwerpcompetitie slavernijmonument

PARAMARIBO — Het Nationaal Comité Slavernijverleden zal op 26 januari een bijeenkomst houden met de Federation of Visual Artists in Suriname (FvAS) en personen die publiekelijk hun ontevredenheid hebben geuit over het verloop en de uitslag van de ontwerpcompetitie Monument Herdenking Slavernijverleden.
Het comité meldt in een persbericht dat, hoewel er geen officiële klacht is ingediend, de bijeenkomst zal worden gehouden wegens het historisch belang van het slavernijmonument.
De coördinator van de ontwerpcompetitie, Angela Salmo, heeft maandag het procesverslag overhandigd aan het comité.

ADVERTISEMENT

Met de formele overhandiging van het verslag, beschikt het Nationaal Comité Slavernijverleden over de noodzakelijke informatie over hoe het ontwerpproces is verlopen onder verantwoordelijkheid van de FvAS.  
Voor de competitie was afgesproken dat de FvAS het hele proces om te komen tot een ontwerp zou begeleiden. “Het Nationaal Comité Slavernijverleden zou in dit proces geen betrokkenheid hebben. De FvAS heeft de interne organisatie en samenwerking tussen kunstenaars naar eigen inzichten geregeld volgens interne en onderling gemaakte afspraken en procedures”, stelt het comité.
Het groepsontwerp met de titel ‘Op zoek naar vrijheid; de drang naar vrijheid en rechtvaardigheid’, van de kunstenaars Marianne Hiralal, Johnny Belfor, George Struikelblok en het echtpaar Hans van Coevorden en Truus van Coevorden-Simons is gekozen als nationaal slavernijmonument. Dit besluit is niet in goede aarde gevallen bij velen.