Bhikarie: ‘Overheid moet faciliërend kunnen optreden’

De afgelopen week deelde het ministerie van Landbouw, veeteelt en Visserij (LVV) door middel van een bericht mede dat de inzaai van padie kan toenemen omdat er nog ingezaaid wordt. De inzaai van padie neemt af door klimaatverandering en de stijgende prijzen van onder andere chemicaliën en kunstmest. Volgens de voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), Radjoe Bhikharie, moet er een compleet nieuw plan opgezet worden om de klimaatveranderingen het hoofd te kunnen bieden. Dit omdat niet alleen de rijstsector ten onder zal gaan, maar ook alle andere delen van de landbouw.
Bhikharie stelde dat de lage inzaai, veel meer heeft te maken met het beleid, ten aanzien van de agrarische sector. ”Je moet aan uitbreiding doen, want op het moment dat je haar niet hebt, is er geen sprake meer van productie vermeerdering.
Bhikharie benadrukte, dat de rijstboeren, de regering vaker een voorstel hebben gedaan, hoe ze zaken moet aanpakken binnen deze sector. “Maar er wordt niet geluisterd, vandaar dat er steeds minder word ingezaaid. Het ligt niet aan de boeren, maar gewoon aan het overheidsbeleid”, aldus Bhikharie
Volgens Bhikharie moet de overheid faciliërend kunnen optreden om de boeren tegemoet te komen. ”Niet dat je de boeren geld moet geven als subsidie, maar zorg ervoor dat de boeren bijvoorbeeld kunstmest tegen een lage prijs kunnen kopen, zoals dat beloofd was”, aldus Bhikharie.
The post Bhikarie: ‘Overheid moet faciliërend kunnen optreden’ .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname