Bewustzijn over baarmoederhalskanker moet worden vergroot

Baarmoederhalskanker is nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken onder vrouwen in Suriname met een jaarlijkse geschat aantal van 60 tot 70 nieuwe gevallen. Ongeveer 80 procent van deze gevallen is in een vergevorderd stadium wat de overlevingskansen van vrouwen verlaagt. Jaarlijks worden er ongeveer 25 tot 35 sterfgevallen door baarmoederhalskanker gemeld.
Januari is ‘Baarmoederhalskanker Bewustwordingsmaand’ met als doel om het bewustzijn over dit type kanker en HPV-vaccinatie te vergroten. Dit jaar wordt gericht op het beëindigen van baarmoederhalskanker binnen een paar generaties.
Het ministerie van Volksgezondheid in Suriname heeft, met ondersteuning van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) een Nationaal Strategisch Plan voor preventie en bestrijding van baarmoederhalskanker 2021-2030 ontwikkeld in de strijd tegen baarmoederhalskanker in Suriname. Met dit plan neemt het ministerie het voortouw in een gecoördineerde en integrale aanpak van baarmoederhalskanker als een volksgezondheidsprobleem in Suriname.
Dus laten we samenwerken om een gezondere gemeenschap op te bouwen door de toegang tot HPV-vaccinatie, screening, behandeling van baarmoederhalskanker en de behandeling van baarmoederhalskanker tegen 2030 te verbeteren en baarmoederhalskanker binnen een paar generaties te beëindigen.
Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich in de baarmoederhals van een vrouw (de ingang van de baarmoeder vanuit de vagina). Bijna alle gevallen van baarmoederhalskanker (99%) houden verband met een infectie met het hoog risico Humaan Papilloma Virus (HPV), een zeer veel voorkomend virus dat wordt overgedragen via seksueel contact. Hoewel de meeste infecties met HPV spontaan verdwijnen en geen symptomen veroorzaken, kan een aanhoudende infectie bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken.
Baarmoederhalskanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, zolang het vroeg wordt ontdekt en effectief wordt behandeld. Kankers die in een laat stadium worden gediagnosticeerd, kunnen ook onder controle worden gehouden met de juiste behandeling en palliatieve zorg.
Met een integrale aanpak van preventie, screening en behandeling kunnen we binnen enkele generaties een einde maken aan baarmoederhalskanker als volksgezondheidsprobleem. In deze bewustwordingsmaand zijn de boodschappen duidelijk:– Laat je informeren. Ontdek de feiten over baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus (HPV) dat het veroorzaakt. Help ook andere vrouwen in je leven opvoeden.– Laat je screenen. Baarmoederhalskankerscreening begint meestal op de leeftijd van 30 jaar en wordt periodiek herhaald. Vraag je huisarts om je te laten screenen.– Laat je (dochter) vaccineren. Het HPV-vaccin wordt gegeven in 2 doses die zouden moeten beginnen wanneer een meisje tussen de 9 en 14 jaar oud is.