Bewoners Brokopondo willen tegemoetkoming vòòr kerst ontvangen

Tekst en beeld Samuel Wens
BROKOPONDO — “De regering moet ervan overtuigd zijn dat de Avobakaweg weer gebarricadeerd zal worden als de gedupeerden van de wateroverlast in het district Brokopondo hun tegemoetkoming niet vóór de kerstdagen ontvangen.” Een waarschuwing van Magda Doebè, bewoner van Boslanti, die zaterdag met luid applaus werd ontvangen door de aanwezigen op de vergadering van het Platform Traditionele Gezagdragers Brokopondo (TGB) in Balling Sula.    
Dit uitbetaling van de tegemoetkoming was een van de punten, die tijdens de vergadering, aan de orde was gekomen. Het TGB had de bijeenkomst georganiseerd om de bewoners van het district verslag te geven van de onderhandelingen tussen het TGB, Rosebell Gold Mines (RGM) en Staatsolie N.V. over de aanpak van de wateroverlast en de afspraken rond de verkoop van RGM aan een Chinees bedrijf.
Districtscommissaris (dc) van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, reageerde tijdens toespraak op de waarschuwing van Doebe: “Het is niet verstandig om de weg te barricaderen, want er vinden momenteel onderhandelingen plaats tussen het TGB en diverse instanties.”

“Het was de werkwijze van de multinational RGM twee jaren geleden, die ons gedwongen heeft tot de oprichting van het TGB.”
Hoofdkapitein Nieuw Lombè Henry Kaffe
Onderhandeling
Henry Kaffe, hoofdkapitein van Nieuw Lombè tevens voorzitter van het TGB, merkte op dat het platform bereid is om met alle organisaties samen te werken, die de ontwikkeling van het district nastreven en niet met dubieuze stichtingen. “Het was de werkwijze van de multinational RGM twee jaren geleden, die ons gedwongen heeft tot de oprichting van het TGB.” Hij legde uit dat goud maatschappij diverse eisen stelde om in onderhandeling te gaan. Volgens Kaffe is het na twee bittere jaren van strijd gelukt om het TGB namens het district aan de onderhandelingstafel met de multinational te krijgen.
“Wij zijn niet gekend in de verkoop van het bedrijf, maar wij zijn 14 november wel uitgenodigd voor een kennismaking met de nieuwe eigenaar”, hield kapitein Ronnie Asabina van Alasabaka zijn gehoor voor. “Alle afspraken met RGM zoals het opzetten van een middelbare school, twee mini -ziekenhuizen, de aanschaf van een moderne ambulance en de aanpak van de weg naar het Matawaigebied gaan onder de nieuwe eigenaar normaal door”, vertelde Asabina. De aanwezigen n blij met deze mededeling.  
Uitkering
Voor wat de onderhandeling met staatolie betreft zei Kaffe: “Wij zien licht aan het eind van de tunnel. Er is een presidentiële werkgroep geïnstalleerd. De gedupeerden mogen per huishouden rekenen op 3000 Surinaamse dollar per maand.  Dit met terugwerkende kracht van maart tot en met december. Ook krijgen zij voor de aanschaf van nieuwe huisraad eenmalig SRD 25.000 uitgekeerd. De landbouwers ontvangen eenmalig SRD 50.000″, maakte hij bekend. Het bedrijf moet nu overgaan tot uitvoering.
Hij maakte verder ook gebruik van de gelegenheid om de aanwezig uit te leggen dat de organisatie geen enkele vergoeding krijgt voor de onderhandelingen. Dit wordt namelijk beweerd door kwaadwilligen in de gemeenschap, waaronder kapiteins die door de politiek zijn benoemd. Kaffe legde uit dat de leden van het TGB allen kapiteins zijn, die de kapiteinsstaf van hun voorouders hebben geërfd. Zij handelen uit liefde voor het district.