Bewoners Brokopondo: “Santokhi heeft ons in de steek gelaten”

De bewoners van Brokopondo zijn gisteren getogen naar De Nationale Assemblee en het Kabinet van de President om petities in te dienen. Ze voelen zich in de steek gelaten en eisen dat er nu op een structurele wijze hulp wordt aangeboden aan de slachtoffers van wateroverlast in hun district. De hulppakketten die ze nu krijgen willen ze vervangen door een financiële bijdrage, die aan de getroffenen uitgekeerd zal moeten worden.
De pakketten bevatten namelijk producten die vervallen zijn en niet voldoen aan de behoefte van de lokale bevolking, geven ze aan. Met de financiële bijdrage zullen ze in staat zijn zelf te beslissen over de samenstelling van hun eigen voedselpakketten.
Het onmiddellijk oprichten van een compensatiefonds met een minimale inleg van SRD 400 miljoen, is ook een van de eisen van de bewoners. Dit bedrag zal speciaal bestemd zijn voor drastische verbeteringen van de zeer erbarmelijke leef-, woon-, leer- en inkomensomstandigheden van de getroffenen in Brokopondo. Verder willen ze een diepgaand, deskundig en onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de watersnoodramp in het district.
Kapitein Henry Kaffe heeft tegenover Suriname Go verklaard, dat president Chan Santokhi hun in de steek heeft gelaten.” Hij is wel in het district gekomen, maar heeft nooit zijn laarzen aangetrokken en de getroffen gebieden bezocht, zoals hij dat in Paramaribo heeft gedaan,” zegt hij.
Kaffe geeft aan dat ze nu zullen opkomen voor hun rechten. “Vroeger kwamen wij naar Paramaribo wanneer er verkiezingscampagnes werden gehouden, wij werden dan met bussen naar de stad gebracht. Maar nu nemen we zelf bussen en komen op voor onze rechten,” zegt de kapitein.
Een poging om de petitie persoonlijk te overhandigen aan de president is niet gelukt. Het staatshoofd heeft zelf de petitie niet in ontvangst genomen, maar heeft zijn directeur, Adjaykoemar Moensi, dat laten doen.
Er is ook een petitie ingediend op het Kabinet van de President. Beeld: STVS”Wij zijn niet goed behandeld. Er mochten maar vijf mensen het terrein op en zelf op de stoep mochten we niet staan. Dit is erg. We hadden gehoopt dat de president zelf zou komen gezien de situatie zo erg is,” laat Dionne Diko, een van de trekkers, optekenen.
Ze hopen met hun actie, gisteren, dat er schot in de zaak zal komen. De bewoners van Brokopondo hebben hulp nodig en eisen die ook op, wordt aangeven.