Bewoners Balling Sula barricaderen Afobakaweg

door Samuel Wens
BROKOPONDO — Boze bewoners van Balling Sula hebben maandag vanaf de vroege ochtend tot in de middag de Afobakaweg gebarricadeerd ter hoogte van de afslag naar hun dorp. Geen enkel voertuig werd doorgelaten. Dat deden ze uit onvrede over de werkwijze van Staatsolie. Dit bevestigt Patric Pansa, een van de actieleiders, aan . Districtscommissaris Ludwig Mendelzoon van Brokopondo had tevergeefs geprobeerd de mensen te overreden de barricade op te heffen. Dat gebeurde pas tegen drie uur.
“Suralco had tijdens de periode dat de maatschappij werkzaam was in dit gebied – dat is meer dan vijftig jaar geweest – een goede relatie met de dorpsgemeenschap van Balling Sula. Staatsolie daarentegen wil ons uit het gebied verdrijven”, zegt Pansa. “Vroeger mochten de bewoners van Suralco via het bedrijfsterrein naar hun kostgronden, bij Staatsolie is dat onmogelijk. We mogen zelfs niet meer jagen op onze traditionele gronden.”
Afgelopen week verloor een goudzoeker uit het dorp al zijn bezittingen en opstallen, toen leden van de Commissie Ordening Kleinschalige Goud Sector, van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, op verzoek van Staatsolie zijn spullen in beslag namen en onklaar maakten. Er bevindt zich ook een andere goudzoeker in de omgeving,  een Hindoestaanse man, “maar die is met rust gelaten door de ordeningsgroep”, beweert Pansa die discriminatie vermoedt
Eddy Fränkel, directielid van Staatsolie, zegt dat de feiten anders zijn dan de bewoners vertellen. “Staatsolie wil niemand verwijderen. Mensen mogen jagen en normaal kostgrondjes aanleggen”, verzekert hij. “Maar wij zullen niemand toestemming verlenen om langs de bufferszones van de hulpdammen mijnactiviteiten te ontplooien”, stelt hij resoluut. “Wie daar komt wordt onmiddellijk verwijderd.”