Bewoners Balingsoela willen Staatsolie niet meer in hun gebied

De bewoners van het dorp Balingsoela in het district Brokopondo voelen zich gedupeerd door de Staatsolie maatschappij. Zij geven aan dat zij zich niet meer vrij kunnen bewegen in hun woonomgeving. “Wij van Balingsoela hadden Suralco de toestemming gegeven om te mogen werken in ons woongebied en nu Staatsolie NV heeft overgenomen mogen wij niet meer naar onze kostgronden. We mogen niet meer op jacht of andere dingen doen in het bos,” zeggen de actievoerders.
Nelson Pansa, een van de actievoerders, zegt in gesprek met Suriname Go dat Staatsolie NV securityguards heeft geplaatst in het bos. Onlangs is een van de dorpelingen uit het niets in de kraag gevat. Dit is echter niet in goede aarde gevallen bij de dorpelingen.
“Wij willen daarom geen praatjes, maar een oplossing anders kunnen er andere dingen gebeuren. Un libi jaren nanga Suralco dya en un no be abi no wan probleem. Un ben libi vrij en nanga no wan Sranan bedrijf un ben kis’ probleem. Na fu a busi we nyan en Staatsolie NV beperkt ons in onze vrijheid. Ons eten halen we uit het bos,” klagen de bewoners.
“We hebben geen uitweg. Staatsolie NV heeft alles afgepakt van ons. De weg is er ook niet meer. We willen Staatsolie NV niet meer hier. Hier is gemeenschapsbos en we hebben ook geen schoon drinkwater meer. Staatsolie heeft ons dorp onder water gezet en nu mogen wij niet in het bos. Dit is een lastige situatie voor ons,” geven de bewoners aan.
Ze geven verder aan dat het niet goed gaat in het gebied en willen zo snel als mogelijk een oplossing. “We stonden op de hoek van de Afobakaweg en de weg naar Balingsoela. Alles van ons is vernietigd door het water,” zegt een andere bewoonster van Balingsoela.
Pansa vertelt dat de leerkrachten en de schoolkinderen geen gebruik meer maken kunnen van het schoolgebouw. Er zal een nieuwe school gebouwd moeten worden, laten de bewoners weten. Zij geven verder aan dat zij dit probleem bij vicepresident Ronnie Brunswijk beslechten samen met Staatsolie NV. De weg is intussen opengesteld, nadat zij een uitnodiging hebben gekregen van burgervader Ludwig Mendelzoon.