Besluit koers-interventie al genomen in regeringsraad

De aanhoudende stijging van de wisselkoers maakt dat er overal prijsaanpassingen plaatsvinden. De Amerikaanse ambassade heeft vanaf vandaag de koers voor aanvragen van visa aangepast naar SRD 27 voor de US-dollar. Door de grote vraag naar vreemde valuta, is de ontwaarding van de SRD enorm. De inflatie die dit jaar omlaag zou gaan, is nog steeds erg hoog en is nu rond de 50%. Met de prijsverhogingen zal de SRD nog minder waard zijn. Geen enkele begroting die in SRD is opgesteld, kan worden gehaald.

President Chan Santokhi heeft gesprekken gevoerd die moeten leiden tot beteugelen van de koers. In de regeringsraad is besloten dat overgegaan zal worden tot koers-interventie. Er is overleg met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de koersinterventie. Maar het besluit is in de regering al genomen voor de interventie. Hoe het gesprek met IMF is gelopen over deze kwestie, is nog niet duidelijk. Suriname verneemt dat later op de dag informatie zal worden verstrekt over de interventie.

De regering wil met de koersinterventie verlichting brengen. Door schaarste aan vooral girale dollars kunnen importeurs moeilijk goederen binnenhalen. Ook grondstoffen van diverse essentiële producten, zoals brood, zijn gestagneerd. Producten die lokaal vervaardigd worden, gaan ook omhoog door de deviezencomponent.

In een persbericht heeft de regering aangegeven dat de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) samen met vertegenwoordigers van de Deviezencommissie, cambio´s en het clusterteam van ministers moet werken aan de koersontwikkeling. Er moet een pakket van maatregelen komen om de koersen te bedwingen. De diverse actoren met aan het hoofd de CBvS moeten elk hun verantwoordelijkheid nemen om te komen tot een matrix van maatregelen, stelt de president. Deze zullen integraal worden uitgevoerd.