Berechting moordlustige zeepiraten begonnen

van onze redactie
PARAMARIBO —   De berechting van twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij moordlustige piratenaanvallen op vissersboten in Guyanese en Surinaamse wateren in april 2018 is deze week door een rechtbank in Georgetown, Guyana, aangevangen.
Nakool Manohar alias ‘Fyah’ en medeverdachte Premnauth Persaud alias ‘Sinbad’ ontkennen vanaf hun aanhouding dat ze betrokken zijn bij de dood van twee vissers voor de kust van Guyana. Zij worden ook verdacht van betrokkenheid en uitvoering van de aanvallen op verschillende vissersboten voor de kust van Suriname.
Van de twintig slachtoffers die onder andere met houwers werden gekapt en overboord gegooid overleefden slechts vijf vissers het drama. De lichamen van een aantal van de slachtoffers zijn nooit gevonden.
Vergelding
Onderzoek van zowel de Surinaamse als Guyanese politie heeft uitgewezen dat het bloedbad een vergelding was voor het doodschieten van Somnauth Manohar, de broer van Manohar, op 30 maart 2018 in Suriname. Hij werd bij een drive-by shooting om het leven gebracht voor zijn woning te Munder. Die moord zou naar verluidt verband houden met een ruzie tussen twee groepen vissers over de visgronden voor de kust.
In Suriname werd al een aantal verdachten, onder wie een zoon van de doodgeschoten broer van Manohar, berecht en veroordeeld tot gevangenisstraffen. De aanvallen die werden gepleegd tussen 26 april en 3 mei 2018 hebben voor veel opschudding in Suriname en Guyana gezorgd.
Voor de rechtbank in Berbice hebben de verdachten Manohar en Persaud elke betrokkenheid bij de overvallen ontkend. Manohar wordt gezien als het brein achter de levensberovingen. Een twaalfkoppige jury zal uiteindelijk over het lot van de verdachten beslissen. In totaal werden vier vissersboten aangevallen. Een van de overlevenden heeft ‘Sinbad’ aangewezen als één van de daders.
De getuige gaf aan dat hij aan een anker werd gebonden en vervolgens overboord werd gegooid. Ook hadden de aanvallers vanaf het moment dat ze zijn boot hadden geënterd duidelijk gemaakt dat ze n gekomen om te “moorden”. ‘Sinbad’ werd door politieagenten in Commewijne gearresteerd en aan Guyana uitgeleverd.