Atelier Doré werkt aan eerste Surinaams goudmuseum

door Steven Seedo
PARAMARIBO — Edelsmid Atelier Doré wil binnen drie jaar het eerste goudmuseum in Suriname en het Caribisch Gebied openen. “We zijn in onderhandeling over een geschikte locatie. Mensen op verschillende niveaus, onder wie wetenschappers en goudsmeden, zijn nu bezig om informatie en aanschouwelijk materiaal te verzamelen.
Onze partner in Nederland is verantwoordelijk voor het werven van fondsen”, vertelt Henk Uiterloo die samen met zijn vrouw Judith de artistieke leiding heeft over atelier Doré. Uiterloo nam in 1966 de zaak over van zijn vader. Het idee voor een goudmuseum, waarvan er al één is in Colombia en Peru, ontstond na reacties die Doré kreeg bij deelname aan de Goudbeurs in oktober 2011.

“Het is de bedoeling om aan het museum een Hall of Fame te verbinden waar Surinaamse goudsmeden van bijzondere betekenis zullen worden vereeuwigd”

Daar werd het verhaal van de Surinaamse goudsmid en van goud verteld middels een historische tour. “Uit reacties van onder anderen medewerkers van de Centrale Bank van Suriname en wetenschappers verbonden aan de Anton de Kom Universiteit bleek dat het om waardevolle informatie gaat die permanent zou moeten worden vastgelegd. In het goudmuseum zal de rijke goudgeschiedenis van vooral Suriname uitgebreid aan de orde komen.”
Imperfectie is perfectie
Het is de bedoeling om aan het museum een Hall of Fame te verbinden waar Surinaamse goudsmeden van bijzondere betekenis zullen worden vereeuwigd. Daarbij kan gedacht worden aan onder anderen Max Chin A Sen senior die sieraden heeft gemaakt voor leden van het Nederlandse koningshuis en goudsmid Oemrawsingh die ceremoniële geschenken heeft vervaardigd voor president Lula van Brazilië. Doré zelf heeft sieraden gemaakt voor de Amerikaanse president Dwight Eisenhouwer, de Nederlandse prins Bernhard en de Britse koningin Elizabeth.
In 1955 opende Doremus Hendrik Uiterloo zijn goudsmederij onder de naam Goud & Zilversmid Doré. Als Surinaams georiënteerde, verhalende kunstenaars creëren de Uiterloo’s elegante, Caribische sieraden in zilver en halfedelstenen waarmee zij visioenen van een andere wereld weten op te roepen. Onder het motto ‘imperfectie is perfectie’ hanteren zij een simpele, ruwe en onaffe stijl.
In de loop der jaren heeft Atelier Doré zich een gevestigde naam verworven in het Caribisch Gebied en verscheidene awards ontvangen, waaronder de onderscheiding Caribbean Master Designers in 2009, Award of Excellence en de Century International Gold Quality Era Award in 2014.