Asabina: ‘Zoveelste schandaal in korte tijd’

door Samuel Wens
BROKOPONDO — “Binnen een kort tijdsbestek is er het zoveelste schandaal. Tot onze spijt praten we hier over een nationale schande. Alles wijst erop dat ook in deze situatie sprake is van crimineel handelen in georganiseerd verband.” Aan het woord is Ronny Asabina, kapitein van het dorp Alasaba, assembleelid en Bep-voorzitter.
Invloedrijke mensen
Het DNA-lid is ook woordvoerder van de gedupeerden van de ondergelopen huishoudens in het district Brokopondo. Hij klaagt dat nu bekend is dat miljoenen Surinaamse dollars achterover worden gedrukt, terwijl er hele gemeenschappen in Brokopondo met de handen in het haar zitten en niet weten waar ze aan toe zijn. “De ondergelopen dorpen, huizen en kostgronden zijn weer droog. Maar in plaats van middelen in te zetten om de schade door de enorme ravage aan have en goed te compenseren en te komen tot normalisatie, zijn in Paramaribo de invloedrijke mensen bezig zich te verrijken op een onacceptabele manier”, stelt Asabina.

Het zal niet geaccepteerd worden dat het onderzoek hiernaar op een blinde muur stuit

De kapitein en politicus zegt zonder aantoonbare bewijzen dat het de VHP’ers zijn die geknoeid hebben op het Ministerie van Financiën en Planning. Hij verwijst ook naar andere schandalen waarmee de andere coalitiepartij, de Abop, geassocieerd wordt. Hij noemt daarbij de houtsector, waar een generaal pardon is verleend, tegen de Boswet in. Het Gabonschandaal en het Sabakuproject. Asabina meent te weten dat de coalitiepartners elkaar zullen indekken. “Het zal niet geaccepteerd worden dat het onderzoek hiernaar op een blinde muur stuit”, waarschuwt hij. 
Wetenschappelijk bewijs
Cedric van Samsom die assembleelid is van de VHP herinnert zich dat dezelfde Asabina afgelopen maart toen de dorpen en kostgronden in Brokopondo onderliepen zonder het wetenschappelijk te kunnen bewijzen vertelde dat het door menselijk falen kwam. Hij weet ook dat veel buitenlandse donoren in het begin van de watersnood noodhulpgoederen hadden geschonken aan de dorpen, maar hij vraagt zich in gemoede af hoeveel woningen en kostgronden ondergelopen zijn. “Er zijn geen data ter beschikking.”
Het VHP-assembleelid is net als Asabina de mening toegedaan dat schuldigen hun straffen niet mogen ontlopen. “De schuldigen moeten zonder aanziens des persoons instaan voor de consequenties van hun handelingen en er mag geen blinde muur opgeworpen worden.” Van Samsom meent evenwel dat uitsluitend het Openbaar Ministerie (OM) kan beoordelen of er sprake is van crimineel handelen in vereniging en wie daar precies aan schuldig is.