Asabina: “We kunnen nog niet tevreden zijn; we willen eerst resultaten zien”

“We kunnen pas tevreden zijn wanneer er zichtbare, meetbare en tastbare resultaten te merken zijn in Brokopondo”. Met de installatie van een presidentiële werkgroep is de eerste stap gezet, maar het werk moet nog gedaan worden, vindt de kapitein van het dorp Alasabaka in Brokopondo, Ronny Asabina. Hij kan nog niet aangeven als hij tevreden is met de aanpak van de regering.
“Wij zijn nog niet tevreden. We gaan ervan uit dat alle leden van de werkgroep hun hart op de juiste plek hebben. Het belang van Brokopondo moet gediend worden, elk lid dat zitting heeft in de werkgroep zal Brokopondo dienen uit de grond van zijn hart,” merkt Asabina op. Hij heeft geen reden om te twijfelen aan de presidentiële werkgroep.
President Chan Santokhi heeft gisteren een presidentiële werkgroep geïnstalleerd die oplossingsmodellen moet presenteren voor de problemen die zijn ontstaan tijdens de overstromingen in Brokopondo. Foto: Suriname Go“Wat we hebben gedaan als platform, het traditioneel gezag en ngo is een bijdrage leveren om de kandidaten te selecteren, het is nu even kijken wat het wordt. We gaan uit van het positieve en we kijken reikhalzend uit naar de eerste successen,” merkt de dignitaris op.
De situatie in Brokopondo is dat de bewoners hun woningen nog niet kunnen betreden ondanks dat het water al drie weken is weggetrokken. In het logeergebouw van Tapoeripa woont een aantal mensen. De mensen kunnen nog niet weg om terug te gaan naar hun woningen. Ook in het centrum van Brokopondo is dat het geval. De mensen willen terug.
“We vinden het jammer dat de regering pas na pressie tot inkeer is gekomen om een werkgroep te installeren terwijl we al langer dan drie maanden bezig zijn met de regering,” haalt Asabina aan.
Er zijn petities ingediend maar op geen van de petities is gereageerd. “We hebben toen gezegd van nee dit kan niet, we zijn toen overgegaan tot protesteren en dat is uitgemond in wegbarricades. In dat kader pas hebben we de regering gezien in de persoon van de ministers van Juspol en ROS, die zich hebben verschuldigd bij de bewoners en hebben toegegeven dat de regering steken heeft laten vallen.”
Presidentiële werkgroep moet zich buigen over problemen Brokopondo. Foto: Kabinet van de PresidentPresident Chan Santokhi heeft gisteren een presidentiële werkgroep geïnstalleerd die oplossingsmodellen moet presenteren voor de problemen die zijn ontstaan tijdens de overstromingen in Brokopondo. “Un mik plannen, Brokopondo mus kis wan herstel,” zei Santokhi bij de installatie van de werkgroep.
Hij vroeg aan de werkgroep om te komen met een lijst van spullen en een begroting die nodig zijn om de problemen op te lossen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zal alvast zorgen dat de middelen die worden vrijgemaakt. “De regering gaat werken en jullie moeten ook werken,” aldus de president.