Aloema wil onderzoek OM naar ‘prutswerk’ aanmeerfaciliteit Albina

Assembleelid Ronny Aloema (VHP) maakt zich zorgen over dat de nieuwe boot ‘Le Malani’ die de veerverbinding tussen Suriname en Frans Guyana moet onderhouden, al maanden aan de ketting is. De veerboot kan niet worden ingezet, omdat de aanmeerponton van Albina zeer onstabiel is. Aloema zegt aan Suriname dat uit onderzoek blijkt dat de faciliteiten opgezet zijn zonder een gedegen rivierbedstudie. Dit, terwijl de Fransen de aanmeerplaats van St. Laurent op tijd in 2018 hebben opgeleverd. Hij pleit voor een diepgaand onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens hem is er prutswerk geleverd.

Dit project van de veerboot is een samenwerkingsprogramma Interreg Amazonia 2014-2020 tussen Suriname en Frans-Guyana. NV Havenbeheer is de counterpart van Communaute de Communes de l’Ouest Guyanais (CCOG) waarmee een samenwerkingsovereenkomst is getekend voor de uitvoering van het programma. “Het is publiek geheim dat het werk uitgevoerd in Albina een rommel is met als resultaat dat ‘Le Malani’ niet kan varen”, stelt Aloema. 

Dinsdag is een delegatie, onder leiding van de maire van St. Laurent, Sophie Charles, president van de CCOG, naar Suriname afgereisd. Met de NV Havenbeheer heeft ze een overeenkomst getekend voor herstel van het werk gedaan in Albina. Aloema vindt dat er een onderzoek moet komen over het slechte werk dat is verricht en wie daarvoor verantwoordelijk is. Hij wil weten wie namens de Staat controle uitoefent. Hij vindt het belangrijk dat er transparantie komt in deze zaak. Er is totaal geen tekst en uitleg gegeven over wat er gebeurd is en wat het nieuwe contract dat getekend is, inhoudt.
“Ik denk dat het OM een onderzoek moet instellen. De verantwoordelijken moeten zich verantwoorden aan de groene tafel. Om te voorkomen dat weer een rommel wordt uitgevoerd, wil ik dat het Ministerie van Openbare Werken wordt toegelaten in dit project en dat de aanbesteding door dit ministerie wordt gedaan. Daar is de know how over zulke civiel technische projecten. Dit project moet rechtstreeks vallen onder het Kabinet van de President, waarbij Openbare Werken technische bijstand verleent. Ik wil voorkomen dat dit weer een flop wordt. Ik ben bezorgd”, stelt Aloema.