Albert Ramdin: ‘We moeten niet kijken wie schuldig is, maar we moeten kijken naar de oplossingen’

Tekst en beeld Arjen Stikvoort
PARAMARIBO — “Demonstreren is een democratisch recht. Het is een manier om je mening te ventileren. We nemen de protesten serieus.” De regering schoof woensdagochtend op het Kabinet van vicepresident Ronnie Brunswijk de minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (Bibis) Albert Ramdin voor de microfoons van de toegestroomde media. Mensen mogen demonstreren, met inachtneming van de juiste regels en zolang de openbare orde en veiligheid niet in het geding komen, is de mening van de bewindsman.
Snel om de tafel
Over bepaalde punten die de demonstratiegroep Organic aan de president had voorgehouden, moet er spoedig een overleg komen, zei Ramdin. “Het is meer dan een gebaar, het is een oproep die de president gedaan heeft.“ Ramdin hoopt dat er spoedig een moment komt om met elkaar aan tafel te gaan zitten. “De president heeft aangegeven dat bepaalde issues aangepakt dienen te worden. Zo snel mogelijk, zodat duidelijk wordt dat het menens is wanneer het gaat om stukje transparantie of stukje rechtvaardigheid en om mistanden helpen oplossen danwel te bestraffen.”
Geen non-actief
Over de recufraudezaak zegt Ramdin dat in zijn eigen ogen de mininster van Financien Armand Achaibersing niet hoeft af te treden, omdat dit geheel buiten alle regelgeving en structuren van het ministerie is gegaan. “De minister heeft niet ondertekend.” Bovendien onderstreept Ramdin,“is dit iets des presidents.” Daarnaast heeft de minister van Financieën meer op zijn bordje liggen.

“Elke regering die aan de macht komt wil dat het liefst in een gezonde economie. Maar dat hadden we niet. Het bedje was alles behalve gespreid”
Albert Ramdin, minister van Bibis
Er spelen tal van andere verantwoordelijke zaken die hoge prioriteit hebben op het departement van financieën;  IMF, andere rekeningen die betaald moeten worden, een herstelplan, een delicate begroting die we bezig zij uit te voeren.  “Daar wil je niet aan toevoegen een stukje bestuurlijke instabiliteit. Ik zie niet in waarom een minister die niet rechtstreeks op de hoogte was danwel betrokken is bij de zaak even op non- actief te stellen.”
Goed forensisch onderzoek
Er moet goed forensisch onderzoek gedaan worden, zegt Ramdin, want het is belangrijk te weten als Surinamer of dit een incidentieel geval is of dat dit al veel vaker aan de hand is geweest. De minister maakt de opmerking dat hij daarmee géén beschuldigende vinger wijst naar de vorige regering.
Geen enkele regering wil een Inter Monetair Fonds (IMF) programma uitvoeren, zegt de bewindsman. Elke regering die aan de macht komt wil dat het liefst in een gezonde economie. “Maar dat hadden we niet.” Het bedje was alles behalve gespreid. Vier miljard SRD schuld, honderdzestig procent van wat we allemaal per jaar verdienen in het land, kun je niet in een jaar wegpoetsen, legt de bewindsman uit.
Ramdin begrijp de bezorgdheid en de problematiek die er spelen in de samenleving. Zo veel als mogelijk zal er getemporiseerd worden, waar mogelijk, in het uit te voeren regeringsbeleid. Maar de mensen moeten ook begrijpen vanuit welke benarde situatie we komen, legt hij verder uit. “Maar we zijn goed op weg de economie op een goed voetstuk te plaatsen. Zo kunnen onder andere de salarissen weer worden betaald, zijn de sociale voorzieningen verhoogd, sommige bijkans met bijna tweeduizend procent, aldus Ramdin. “We moeten niet kijken wie schuldig is, maar we moeten kijken naar de oplossingen.”