‘Agressie Venezuela tegen Guyana een bedreiging voor het hele continent’

De premier van Guyana, Mark Philips, werkt aan het verzamelen van steun in de regio tegen de claim van Venezuela op zijn grondgebied. In zijn toespraak tot het Presidential Forum for the Progress and Integration of South America (PROSUR)-top, vertelde Phillips de vakbond dat de agressie van Venezuela niet alleen een bedreiging is voor Guyana, maar voor het hele Zuid-Amerikaanse continent. Philips riep op tot verbeterde en geconsolideerde strategieën voor veiligheidssamenwerking en tot een verdubbeling van de inspanningen om ervoor te zorgen dat het continent een vredeszone blijft.
“We zijn het er allemaal over eens dat het veiligheidslandschap van onze regio steeds complexer is geworden en elke dag evolueert. De regio moet haar inspanningen opvoeren om samenwerkingsregelingen op het gebied van veiligheid op te bouwen en te consolideren. We moeten daarom onze inspanningen verdubbelen om ervoor te zorgen dat onze regio een vredeszone is.” Guyana heeft al de volledige steun van de Caribische Gemeenschap (CARICOM) bij het streven naar een definitieve resolutie van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat zijn eigendom van de regio Essequibo bepaalt. Venezuela’s roep om de regio werd meer uitgesproken toen duidelijk werd dat het offshore-areaal in het gebied een bewezen overvloed aan olie- en gasreserves bevat.
De PROSUR-top van dit jaar vond plaats onder het thema: ‘Internationale samenwerking in de strijd tegen transnationale georganiseerde misdaad om regionale veiligheid en stabiliteit te garanderen’, in Asunción, Paraguay. Het lidmaatschap van de vakbond omvat Argentinië, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay en Peru, met Bolivia en Suriname als waarnemers. PROSUR is opgericht als alternatief voor de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR), waaruit de meeste leden zich hebben teruggetrokken. Leiders uit Colombia en Chili hadden het voortouw genomen bij de vorming van PROSUR, waarbij ze UNASUR verwierpen als ideologisch gedreven en Venezuela uitsloten.
Guyana’s premier vertegenwoordigde Guyana als toegewijd aan de bestrijding van transnationale georganiseerde misdaad, en legde uit, dat dit tot uiting komt in zijn lidmaatschap van regionale en hemisferische organisaties, waaronder de Caribbean Community Implementation Agency for Crime and Security (CARICOM IMPACS); het Regionaal Veiligheidssysteem (RSS); International Criminal Police Organization (INTERPOL) en het Caribbean Regional Drug Law Enforcement Training Centre (REDTRAC).
“Guyana verwelkomt deze discussie en steunt het voorstel van de regering van Paraguay om een koers uit te stippelen in de strijd tegen de transnationale georganiseerde misdaad, door middel van de uitwisseling van informatie tussen veiligheidsdiensten en internationale samenwerking ter zake.” Philips zei ook dat Guyana ook de oproep steunt tot het voorstel van de regering van Paraguay om mogelijke acties vast te stellen in het kader van gespecialiseerde internationale, hemisferische en sub-regionale organisaties om een betere toegang tot samenwerking, studies en training voor veiligheidsdiensten te bereiken. Philips herhaalde vervolgens de oproepen om de politieke inzet op het hoogste niveau in de strijd tegen de grensoverschrijdende georganiseerde misdaad opnieuw te bevestigen.
Bron: Oilnow.gy
The post ‘Agressie Venezuela tegen Guyana een bedreiging voor het hele continent’ .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname