AfroKas: ‘Stoor je niet aan jaloerse mensen’

door Shanavon Arsomedjo
AMSTERDAM — “Stoor je niet aan jaloerse mensen. Waak ervoor dat ze niet in je buurt komen. Gebeurt dat toch, houd ze ver van je en schenk ze geen aandacht”, is de boodschap van het duo Raiven en Wos van AfroKas in het nummer ‘N’abi ten’, dat zij samen met de artiest Halve hebben uitgebracht.
Zij zeggen een onderwerp te hebben bezongen waar velen zich in kunnen terugvinden. “Het zijn vooral de mensen die genieten van hun leven, stralen, lekker in hun vel zitten, die dat niet gegund wordt. En het liefst door mensen die eindeloze kritiek op alles leveren, maar hun leven niet op orde hebben.”
De zangers benadrukken dat het belangrijk is om geen aandacht hieraan te schenken en geen tijd uit te trekken voor negativiteit. Je moet je er helemaal niet aan storen en gewoon door blijven gaan met je leven en met wat je doen. “Ze blijven toch maar praten over je en je misgunnen. Niemand heeft tijd hiervoor en AfroKas ook niet.”

 ‘Ze blijven toch maar praten over je en je misgunnen. Niemand heeft tijd hiervoor en AfroKas ook niet’

Luisteraar
Nadat Raiven zanger Halve had benaderd, is het nummer ‘N’abi Ten’ binnen een week opgenomen. De twee heren hebben elkaar na ruim zeventien jaren weer ontmoet. Halve was gelijk bereid om mee te werken aan dit project. Van de heerlijke track hebben de artiesten de afgelopen weken ook een speelse, futuristische videoclip opgenomen.
Bij het schrijven van de songteksten probeert AfroKas zich altijd in de luisteraar te verplaatsen. Dagelijkse aspecten spreken die eerder aan. Daarom kiezen de artiesten ervoor om gebeurtenissen die ze meegemaakt hebben te verwerken in hun tracks. Zij kiezen daarbij voor kindvriendelijke nummers waarin niet gescholden wordt.
[embedded content]
Het duo AfroKas is ontstaan op 26 juni 2016 en bestaat uit Raiven & Wos, producers/ beatmakers/muzikanten/singer-songwriters uit Amsterdam. Door verschillende muziekstijlen samen te brengen creëren zij een nieuw geluid. Dit markeerde volgens de geboorte van een nieuw genre, dat net als de groep ‘AfroKas’ heet.
La Caz en Cas-U-All
Raiven & Wos, allebei geboren op 5 januari, zijn afkomstig uit de Surinaamse kaskawi- en kasekowereld. Ze kennen elkaar sinds de jaren 90, toen ze samen speelden in zowel de groep La Caz en de muziekformatie Cas-U-All. De twee konden het vanaf het begin goed met elkaar vinden en zaten met veel ideeën over muziek en nummers toen al op een lijn.
AfroKas heeft vanaf 2018 enkele nummers uitgebracht. Bekend zijn ‘Shuffle Boss’ met de Surinaams-Nederlandse zangeres Luna, ‘Better Dayz’ met de Surinaamse zangeres Emmely Kartoredjo en ‘Champion’ met de Parijse jazz- en blues-zangeres Jessica Joli.
‘Clap 4 Life’ is een track die ze tijdens de coronapandemie hebben geproduceerd. Ook interessant zijn het nummer ‘Thoughts’ en ‘No mang du mi neks’, een track die Raiven tijdens hun Cas-U-All-tijd schreef en in april 2022 uitkwam in een nieuw ‘AfroKas-jasje’. Het duo heeft nog heel veel in de planning.