Achaibersing optimistisch over herschikking schulden

Minister Achaibersing van Financiën en Planning voert in Parijs onderhandelingen met de Paris Club voor herschikking van schulden van ongeveer US$ 100 miljoen. Met de zogenaamde Oppenheimer bondholders (circa US$ 800 miljoen) verlopen de onderhandelingen ook voorspoedig volgens de bewindsman. Suriname heeft aan de bondholders nadere voorstellen gedaan voor de herschikking van de schuld. Hierover zal binnenkort overleg plaatsvinden.De minister heeft op 17 juni geparticipeerd aan een regionale IMF-bijeenkomst in Barbados. Deze stond in het teken van de Resilience and Sustainability Trust (RST). Dit is een nieuw op te zetten fonds, met als doel; landen te helpen om de effecten van klimaatsverandering en natuurrampen te mitigeren. Het RST is tot stand gekomen op initiatief van de premier van Barbados, Mia Mottley.

Achaibersing had in Barbados ook bilateraal overleg met Kristalina Georgieva, de managing director van het IMF. Zij heeft volgens een bericht van de Communicatiedienst Suriname haar waardering uitgesproken over de stappen die Suriname maakt met het herstel van de economie.

De onderhandelingen met Paris Club gaan over de herschikking van de US$ 100 miljoen schulden bij AFD, ING, Credit Suisse, Israël Discount Bank, en Banca Monte. Suriname zet in op een lagere rente en een langere terugbetaaltijd, alsmede een grace periode van zes tot acht jaar.