Aantal positieve tests in Nederland stijgt verder, ruim 70 procent nieuwe gevallen in een week

Het aantal positieve coronatests in Nederland is de afgelopen week met ruim 70 procent gestegen. Ook in het aantal IC-opnames is een toename te zien, blijkt dinsdag uit de weekcijfers van het Nederlandse gezondheidsinstituut RIVM. De coronacijfers bevestigen het vermoeden dat een nieuwe coronagolf in Nederland is begonnen, zegt een woordvoerder dinsdag tegen NU.nl.
In de laatste zeven dagen ontving het RIVM 26.462 meldingen van positieve coronatests. Volgens het RIVM steeg het aantal besmettingen in alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen. Vorige week registreerde het instituut nog 15.526 positieve tests. Omdat zelftesten niet worden meegenomen, is het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk groter.
Omicronsubvariant BA.5 neemt nu echt de overhand, zegt de woordvoerder. Deze subvariant is de andere vier subvarianten (BA.1 tot en met 4) aan het verdringen. Tot vorige week was voor het RIVM nog onduidelijk welke subvariant de overhand zou krijgen.
De subvarianten kunnen de afweer beter omzeilen, maar mensen lijken er niet zieker van te worden. Ook in andere landen neemt het aantal besmettingen daardoor toe.
Het aantal patiënten dat vanwege COVID-19 in het ziekenhuis is opgenomen stabiliseerde, terwijl het aantal COVID-patiënten dat op een IC-afdeling belandde met 37 procent steeg vergeleken met de week ervoor.
Het RIVM houdt de ontwikkeling van de pandemie ook in de gaten door het aantal virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Het gemiddeld aantal virusdeeltjes steeg met ruim 37 procent ten opzichte van de week ervoor. De aantallen waren met name hoog in Amsterdam en Den Haag. In de rioolwatermonsters is een duidelijke toename van de BA.5-subvariant te zien.
Vanwege de nieuwe coronagolf gaan steeds meer mensen naar de de gemeentelijke gezondheidsdienst GGD om bevestiging te krijgen dat ze besmet zijn geraakt. De teststraten voerden vorige week iets meer dan 32.000 coronatests uit, meer dan de twee voorgaande weken bij elkaar. Van die tests viel 68 procent positief uit, het hoogste percentage sinds begin maart.
Het reproductiegetal is in Nederland gestegen naar 1,25. Dat betekent dat 100 mensen die corona hebben gemiddeld 125 anderen besmetten.