Aantal oplichtingszaken girale overmaking toegenomen

PARAMARIBO — De afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname heeft een stijging gemerkt van oplichtingszaken voor wat betreft girale overmaking. De afdeling heeft momenteel een aantal gevallen in onderzoek, waarbij personen voor grote geldbedragen in SRD zijn opgelicht. De politie doet een beroep op de samenleving om alert te zijn en niet in te gaan op zogenaamde aantrekkelijke telefonische aanbiedingen van onbekenden.
Werkwijze
Volgens het voorlopige onderzoek is gebleken dat de dader zijn slachtoffers via Whatsapp heeft benaderd om US-dollars tegen een gunstige koers aan te kopen. De dader maakt het afgesproken bedrag giraal over op de rekening van de geïnteresseerde. De opkoper stort vervolgens, na ontvangst van een overmakingsbewijs, de tegenwaarde in SRD op de rekening van de zogenaamde valutawisselaar.
Achteraf kwamen de opkopers erachter dat het afgesproken bedrag in Amerikaanse dollar nimmer is gestort en dat het ontvangen stortingsbewijs vals is. Het vermoeden bestaat dat op deze wijze een aantal personen voor grote geldbedragen zijn benadeeld. Deze worden opgeroepen om alsnog aangifte doen.