29-jarige vreemdeling op Corantijnrivier aangehouden voor overtreding Zeevisserijwet

De Maritieme Politie Regio West heeft op 12 juni in samenwerking met leden van de Dienst ’s Lands Bosbeheer een operatie uitgevoerd op de Corantijnrivier. Op ongeveer 150 meter afstand van het ‘Pand-E kanaal’ werd een vissersboot gesignaleerd. De 29-jarige vreemdeling N.M. was bezig zijn visnetten uit te zetten.
Hij werd op grond van overtreding van de Zeevisserijwet, de Wet economische delicten en de Vreemdelingenwet aangehouden, aangezien hij geen geldige visvergunning en overige documenten kon overleggen. Ook zijn boot is niet voorzien van de vereiste BV-nummer.
De vissersboot met bijbehorende buitenboordmotor, de aanwezige brandstoftanks met inhoud, visnetten en alle overige attributen zijn hangende het onderzoek in beslag genomen. Na overleg met het OM is N.M. in verzekering gesteld.
Illegale houtkapDe afdeling Maritiem Regio West en leden van de Dienst ’s Lands Bosbeheer hebben een gezamenlijke operatie uitgevoerd op de Corantijnrivier na een tip dat illegale Guyanezen al geruime tijd met illegale houtkapactiviteiten bezig waren in de omgeving van het zogeheten ‘Pand-E kanaal’.
Bij deze operatie, die voortvloeit uit het Zero Tolerance veiligheidsbeleid, dat onlangs is afgekondigd door het Korps Politie Suriname (KPS), werd na ongeveer 700 meter varen in het kanaal een SK-boot met twee buitenboordmotoren en een waterpomp onbemand aangetroffen.
Vanuit de boot leidde een loopplank naar een looppad, waarbij de politie twee kampen aantrof. Bij het zien van de wetsdienaren, vluchtten drie mannen van vermoedelijk Guyanese komaf, het aangrenzende en dichtbegroeide bos in. Een zoekactie resulteerde niet in de aanhouding van verdachten.
In de directe omgeving van de kampen zijn er gezaagde boomstammen, planken, een hoeveelheid brandstof, twee kettingzagen, verschillende gereedschappen alsook een tractor aangetroffen. Zowel de SK-boot met de bijbehorende twee buitenboordmotoren en alle de andere aangetroffen goederen nabij de kampen zijn in beslag genomen. Het dossier is voor verdere afhandeling opgestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM).