‘Wiren’ geselecteerd voor Urban filmfestival

12/09/2019 05:12 – Audry Wajwakana

De cast van ‘Wiren the Movie’. Foto: Irvin Ngariman  
PARAMARIBO – Ivan Tai-Apin werd drie jaar geleden flink uitgelachen toen hij tijdens een gesprek vertelde Suriname tot een nieuwe filmindustrie te willen ontwikkelen. “Maar nu zien we dat we langzaamaan wel die richting koersen”, zegt hij.
Na te zijn geselecteerd voor het 39ste Nederlands Film Festival (NFF) in de Nederlandse stad Utrecht is de film ‘Wiren’ ook geselecteerd voor het Da Bounce Urban Film Festival (DBUFF) in Amsterdam, eveneens in Nederland.
De Amsterdamse première vindt in het weekend van 2 en 3 november plaats in Pathé Arena in Amsterdam-Zuidoost, het stadsdeel waarvan een groot deel van de bijna 90.000 inwoners Surinaamse roots hebben..
Het DBUFF brengt vier dagen lang een programma met films van donkere filmmakers, met een overwegend donkere cast. Het aanbod van dit filmfestival strekt zich uit van mainstream komedie tot arthouse cinema. Toen ‘Wiren’ in Suriname werd vertoond, waren er volgens Tai-Apin ook DBUFF-vertegenwoordigers aanwezig. “Vanaf het begin waren zij ook al enthousiast om de film ook op hun festival te vertonen”, zegt Tai-Apin.
Voor hem is het beter dat meer mensen de film zien, want op zulke festivals komen niet alleen filmliefhebbers, maar ook potentiële sponsors en distributeurs. “Het is te vergelijken met een beurs waar mensen inkopen komen doen om de film te distribueren in de wereld. Ik ben blij dat naast Amsterdam, ook Utrecht een première krijgt.” Ook is er gelegenheid om vragen te stellen over bijvoorbeeld de achterliggende gedachte voor het maken van de film. “Aanwezig zijn bij de festivals is meer dan een feestje vieren.”
Net als voor het NFF is de filmmaker dringend op zoek naar sponsoring om de cast en crew naar Amsterdam te brengen. Voor hem is het belangrijk om de bezoekers kennis met hen te laten maken. Zoals de zaken er nu voor staan, kan veertig tot vijftig procent aanwezig zijn op het festival dat op 30 september begint.
Voor het tweede filmfestival in Amsterdam hoopt hij dat een reisbureau de reis kan sponsoren. “Wij vertegenwoordigen de Surinaamse entertainment industrie die we willen ontwikkelen. En dat kan alleen als we ambassadeurs erop uit sturen om te vertellen hoe de processen werken. Weet je hoeveel filmmakers willen filmen, maar ze hebben de ervaring niet. Wij kunnen onze ervaring met hen delen zodat onze bekendheide zich uitbreidt, waardoor we meer werk krijgen.”
Ook moet kader van het buitenland volgens Tai-Apin naar Suriname worden aangetrokken om films te maken, zodat Surinaamse entertainers aan de bak komen.
Het aanbieden van de film voor diverse filmfestivals is een leermoment voor de filmmaker. “Het lijkt een moeilijk proces, maar je moet honderd procent stand-by en gereed zijn. Als een top organisatie eisen stelt, moet jij je ook afvragen of we ready zijn. In Suriname kunnen we nog niet spreken van een filmindustrie, maar wel dat er goede filmmakers zijn. Die industrie komt er uiteindelijk als mensenfulltime kunnen werken aan en leven van het film maken. Dit moeten we loskrijgen voor Suriname. ‘Wiren’ is echt een kans om de filmindustrie en ook het dovenprobleem in Suriname op te pakken”, benadrukt Tai-Apin.
Het bedrijfsleven en de overheid mogen meer inkomen. Het ontwikkelen van de filmindustrie is een mogelijkheid voor een andere inkomstenbron voor Suriname. “Bauxiet, olie en goud zorgen voor zoveel ruzie. We zijn goed in het entertainen en fatu vertellen. Laten we dat integreren in onze entertainment industrie.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation