Vereniging waarschuwt voor onbevoegde psychologen

11/09/2019 04:09 – Gilliamo Orban

 
PARAMARIBO – De Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO) waarschuwt de samenleving voor onbevoegde of onbekwame hulpverleners. Om de bovengenoemde beroepen uit te oefenen moeten de personen een wetenschappelijke titel hebben namelijk minimaal master of science in de psychologie. “Een bachelor of hbo-psychologie studie is niet voldoende”, staat in een bekendmaking van SVPO.
Manon Sanches,  voozitter van de vereniging,  zegt tegen de Ware Tijd dat de directe aanleiding voor de bekendmaking te maken heeft met het feit dat de vereniging onlangs is geconfronteerd met een geval waarbij een persoon zich voordoet als psycholoog met een diploma van een online- opleiding.
“Maar wij willen dit niet via de media bespreken en hebben de zaak anders aangepakt. We hebben contact opgenomen met de desbetreffende opleiding. Het is nog niet duidelijk wat hun standpunt is en de student kan op eigen houtje gehandeld hebben”, zegt Sanches.
Als mensen willen weten of een psycholoog de vereiste kwalificaties heeft kunnen ze dat informeren bij de SVPO of bij het ministerie van Volksgezondheid. “Het gaat hierbij om de mentale gezondheid van mensen en daarmee mag er geen risico genomen worden”, zegt ze. Suriname telt ongeveer veertig gediplomeerde psychologen en orthopedagogen.
Er zijn regels en procedures die gelden vanuit het ministerie van Volksgezondheid en ook internationaal. Hierdoor blijft de kwaliteit gewaarborgd en is er zicht hoe er met de mentale gezondheid van individuen wordt omgegaan.
Het gebruikmaken van diensten aangeboden door niet geregistreerde hulpverleners is geheel voor eigen risico, waarschuwt de vereniging. Sanches wijst er bovendien op dat een depressieve persoon of iemand met een andere mentale stoornis adequaat behandeld dient te worden. Het risico is volgens haar vooral groot wanneer er met kinderen wordt gewerkt.
“Kinderen met een trauma mogen alleen behandeld worden door psychologen, omdat ze daarin gespecialiseerd zijn. Daarvan afwijken kan funest zijn voor een kind en voor het verdere leven gevolgen hebben”, aldus de voorzitter.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation