Suriname sluit leningovereenkomst van $300 miljoen met China

Suriname sluit leningovereenkomst van $300 miljoen met China

De Volksrepubliek China heeft een bedrag van $300 miljoen aan Suriname geleend. Deze lening is aangegaan tijdens het staatsbezoek van de regeringsdelegatie onder leiding van president Desi Bouterse in China. Dit liet minister Gillmore Hoefdraad van Financiën afgelopen zondag weten op een persconferentie te Colakreek.
Het bedrag zal besteed worden aan de verbetering van de infrastructuur, zei Hoefdraad. $100 miljoen is bestemd voor de eerste fase en $200 miljoen voor de tweede fase.
Hoefdraad heeft namens het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) een document ondertekend voor het Dalian 5-project. Er is over het technische deel overeenstemming bereikt, maar het financiële deel is nog niet rond, gaf de bewindsman te kennen. Tijdens het bezoek aan China heeft de regering ook middelen vrij kunnen krijgen voor de bouw van de dijk te Weg naar Zee.
Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) zei dat er een toeristische hub komt tussen Suriname en China. Met deze ontwikkeling kan Suriname ongeveer 150.000 toeristen uit China verwachten. Suriname zal voor de accommodatie moeten zorgen, stelde de bewindsman. We zullen onze hotels en andere zaken hierop moeten afstemmen om in te kunnen spelen, aldus Tsang.
Daarnaast is een zonne-energiebedrijf in China bereid zijn bijdrage te leveren aan het zonne-energieproject bestemd voor het binnenland. Daarbij is er een samenwerking ondertekend.
Minister Yildiz Polack-Beighle van Buitenlandse Zaken (Buza) voegde eraan toe dat er een luchtvaartverdrag tussen Suriname en China in de pijplijn zit om een rechtstreekse vlucht tussen beide landen tot stand te brengen.
President Bouterse gaf ook te kennen dat Chinese investeerders hier willen komen om te investeren. Zij zijn niet geïnteresseerd in ons hout, goud of diamant, maar willen hier komen om hun kapitaal te investeren, aldus Bouterse.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation