‘Suriname moet zich niet nog eens laten verrassen’

‘Suriname moet zich niet nog eens laten verrassen’

13/01/2020 00:00 –

Iwan Poerschke, ex-financieel manager van Staatsolie, wijst erop dat niet gedraald wordt om te onderhanden na de olievondst voor de kust. : Stefano Tull  
PARAMARIBO – Surinamers moeten, nu er sprake is van een mega olievondst voor de kust, niet achterover leunen. De regering, Staatolie en andere deskundigen moeten zich tot het uiterste inzetten bij de onderhandelingen over de verdere ontwikkeling van dit project. Indien dat niet snel genoeg gebeurt, zal het de gemeenschap duur komen te staan.
Dit stelde Iwan Poerschke, ex-financieel manager van Staatsolie, vrijdag tijdens een lezing in het partijcentrum van de Palu. Hij heeft met andere aanwezigen tijdens het ‘kruisgesprek’ dat de partij elke vrijdag organiseert, van gedachten gewisseld over de recente ontdekking van de belangrijke olieput.
Hij adviseert dat deskundigen liever vandaag dan morgen om de tafel zitten om alvast uit te rekenen hoe groot de ontwikkelingspotentie van de ontdekte oliebron kan zijn en welke richting de komende jaren gevolgd zal worden. “We laten het tot nog toe over aan Apache om met een voorstel te komen. De vraag is of we ons weer willen laten voorzeggen wat goed is voor het land.”
Poerschke stelt dat Suriname in het verleden genoeg verrast is geweest door multinationals omdat het huiswerk vaak niet wordt gemaakt. Daarom moeten afspraken worden gemaakt die de totale samenleving ten goede zullen komen.
“Dat kan alleen als we de materie bestuderen en goede teams neerzetten naast de buitenlanders om te weten wat we gaan doen. We moeten ons echt niet meer laten verassen door multinationals.” Deskundigheid die niet in huis is, moet worden ingehuurd zodat tijdens de onderhandelingen het onderste uit de kan wordt gehaald.
De ex-manager zegt dat Suriname ook kan leren van Guyana hoe een productieprogramma op te zetten die tienduizenden barrels per dag oplevert.Poerschke is ervan overtuigd dat de vondst grote financiële voordelen zal brengen voor het land. Het is daarom zaak dat er niet onnodig gedraald wordt.
Uit een voorlopige berekening die hij heeft gemaakt blijkt dat deze bron alleen al kan zorgen voor een economische groei van ruim zeventig procent. “Gezien de problemen die we als samenleving hebben en ook gezien de vele leningen die we tegen die tijd gaan moeten aflossen is het noodzakelijk dat we deze bron zo snel mogelijk ontwikkelen.”
Poerschke maakt zich zorgen over de verdere ontwikkeling van dit project omdat Surinaamse beleidsmakers geen traditie hebben om tijdig en goed te plannen. Volgens hem zijn er vraagstukken waarover helemaal niet wordt gesproken.
Zo vraagt hij zich af welke voorwaarden zijn gesteld aan de Franse multinational Total, om als partner van Apache op te treden bij de boringen voor de kust. “Multinationals hebben altijd hun eigen programma’s waaraan ze prioriteit geven. Het is vooraf niet gezegd of het programma van Total hetzelfde is als dat van Apache.”
Hij weet zeker dat die twee maatschappijen hebben onderhandeld over de samenwerking. “Wij moeten ervoor zorgen dat we geen slachtoffer worden van deze onderhandelingen, want dat zijn we in het verleden al te vaak geworden van multinationals.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname