Starnieuws – Column: Politieke Borrelpraat 585

“Wat is volgens jullie het belangrijkste politieke nieuws van de afgelopen week?”
“Zeggen jullie elk jullie ding, dan kunnen we daarop inhaken. Ik zal de mijne als laatste zeggen. Begin jij, jonge borrelvriend in ons midden.”
 “Nou, ik vind het afwijzen van de eis van Bouta’s advocaat om te stoppen met het decemberproces het belangrijkste nieuws.”
“Ik vroeg: politiek nieuws, dit is juridisch nieuws.”
“Hij heeft gelijk, het is politiek nieuws, want het maar niet doen van een uitspraak in dat decemberproces is volgens velen meer een door politieke omstandigheden ingegeven beslissing. Doet de Krijgsraad vóór de verkiezingen een uitspraak, of het nou vrijspraak is of gevangenisstraf, zal dat beslist van invloed zijn op het stemgedrag van de kiezers…”
“Kijk maar naar het massale effect van het vrijlaten van de linkse ex-president Lula in Brazilië.”
“Maar als Bouta een gevangenisstraf krijgt, dan barst de bom onder zijn aanhangers. Ik zie die paarse VeePee-kandidaat, nu sociale minister, al schor woehawoeha-schreeuwend op het podium springen om z’n aanhang op te jutten om ten strijde te trekken.”
“A Hof taki: rustig pappie, rustik. Wakte te 25 mei. No haastie-haastie.”
“Ik vind het belangrijkste nieuws die Kenniskringlezing in Lalla Rookh.”
“Voor mij niets nieuws onder de zon, alleen maar die eentonig wordende herhaling van kritiek op de regering. Wat voor kennis doe ik op in die kring?”
“Het was terechte kritiek. Een van de gastsprekers stelde: ‘we moeten afrekenen met de politieke machtsstructuren sinds 1975, waarbij de meerderheid alles doordrukt.”
“Ben ik helemaal met de spreker eens. Alleen: wat voor machtsstructuur moeten we dan invoeren? Eentje waarbij de minderheid z’n willetje bij de meerderheid doordrukt?” 
“Jammer dat de weledelzeergestrenge inleider, de honorabele Roy Bhakharry, niet heeft aangegeven met welk uitvoerbaar stappenplan we van deze oude machtsstructuren af kunnen en welke nieuwe we kunnen invoeren.” 
“Dat is het probleem van vele van onze politieke denkers alhier: breeduit en zeer duidelijk aangeven wat fout is, maar vaag en globaal aangeven wat hun oplossingsmodellen zijn.”
“Klopt helemaal. Het lijkt alsof ze willen zeggen: ‘stem eerst op mij, geef ons regeermacht, dan pas geven we duidelijk aan hoe we die Augiasstal gaan opruimen.”
“Ha, ha, dat beloven ze al meer dan veertig jaar. Eindstand: ze gaan eerst zichzelf zegenen en regelen en in het vijfde regeringsjaar worden er snelsnel wat projecten voor ‘Het Volk’, lees ‘de makke stemkudde’ gerealiseerd.”
“Niet zo negatief, broeder Jules. Dat is nou eenmaal het politieke bedrijf.”
“Ten minste heeft mijn Baas Paars, the Purple Grandaddy, zijn MSK gerealiseerd. Alle hulde aan hem.” 
“Wat is MSK, beste Ron?”
“Dat is: M’o Sakaah Koers. Kijk nò: twee cambio’s verkopen goedkope dollars.”
“Ha, ha, die Djoteh-lall dalla’s. Maar US$ 300 per persoon per week en je moet uren wachten voordat je die kan bemachtigen.”
“Maar heb je die rij auto’s langs de weg dan niet gezien? Er is behoefte. Mi Purple Basi scoor.”
“Ja, maar niemand kan ons vertellen waar die goedkope dalla’s vandaan komen.”
“Zie je, het zijn deze wazige dingen die mensen in het buitenland gaan gebruiken tegen ons.”
“Voor mij was het belangrijkste nieuws de behandeling van onze aanklacht tegen het OM van Noord-Holland in verband met die onterechte aanhouding van die 19,5 miljoen euro op Schiphol. Het is duidelijk dat ze politiek bezig zijn. Ze willen ons financieel verkeer te gronde richten, zodat we massaal tegen Paars gaan stemmen.”
“Als je niet oppast, gebruikt Paars dit om de totale gemeente juist paars te laten stemmen tegen die bakrabasi-inmenging.”
“Zal het vrijgeven van die 19,5 miljoen euro onze economie dan redden?”
“Ach nee, jonge vriend, we hebben hier een berg euro’s die misschien tienmaal zo groot is en die we naarstig in US-dollars willen omwisselen.”
“Klopt. En als die 19,5 miljoen euro niet wordt vrijgegeven, heeft de KLM nog steeds een reden om het waardentransport van onze valuta opgeschort te houden, waardoor we die berg euro’s niet in dalla’s kunnen wisselen. Daar draait alles om, want het merendeel van die berg euro’s hier lijkt niet legaal verdiend geld te zijn, waarvan de herkomst niet verklaard kan worden.”
“Vandaar dat die euro-geldzending van de RBL wel vrijgegeven werd; de herkomst van die euro’s kon duidelijk worden aangegeven.” 
“Dan wat is uw belangrijkste politiek nieuws, meester?”
“Dat vier kleine partijen samensmelten met de BEP en onder die vlag de verkiezingen ingaan. Dat is het beste antwoord op het verbod van pre-electorale combinaties.”
“Papa Somo heeft toch ook zoiets gedaan met zijn ‘wongsodjowo’- eenheidsbeweging? En hij heeft behoorlijk massa in Nickerie getrokken. Niemand mist daar de heen-en-weer-loper Waai-djoe.”
“Dus wil men ‘The Purple Party’ verslaan, dan zouden alle andere oppositiepartijen moeten samensmelten onder één vlag, … ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation