Starnieuws – Alweer diabetes?   

Het is november, wederom diabetesmaand in heel de wereld, zo ook in Suriname. Waarom staan we stil bij een aandoening die zoveel leed kan bezorgen aan patiënt en omgeving? Het idee is ontstaan doordat de incidentie van diabetes steeds meer toenam, zodanig zelfs, dat we van een epidemie zouden kunnen spreken. 14 november is gekozen als Diabetesdag, omdat een van de ontdekkers van insuline, Sir Frederick Banting, op die dag was geboren. Gezien de nare effecten, zoals blindheid, amputaties, nierfalen etc, streven wij als gezondheidswerkers ernaar om zoveel mogelijk mensen te screenen om zodoende een gedeelte op te vangen en zodanig te begeleiden dat die niet in de gevarenzone terechtkomen. Iedere diabeet is er een teveel en er kan niet genoeg benadrukt worden dat men zo vroeg mogelijk start met meten.

Het gehele jaar door wordt er op de achtergrond hard gewerkt aan bewustwording over en preventie van diabetes. Maar het is in de maand november dat we hier extra aandacht aan schenken. Geheel de gezondheidszorg in Suriname is bezig om activiteiten te organiseren rond de Diabetesdag. Wij hopen zo in een vroeg stadium diabetes te detecteren, maar vaak komen ook andere aandoeningen aan het licht. De ervaring wijst uit dat er ook altijd mensen bij zijn die een te hoge bloeddruk hebben en dat zelf niet weten. Hoe fijn zou het niet aanvoelen als we met zijn allen aandacht zouden schenken aan een gezonde levensstijl, zonder het gevoel te hebben dat het zwaard van Damocles ons boven het hoofd hing.

Een overpeinzing, of zelfs misschien een wens voor 2020:
Zouden wij het in Suriname kunnen halen om de groei van diabetes (dus het aantal nieuwe patiënten) in te dammen?
Kunnen wij dit nobele streven met zijn allen waarmaken? Waar u ook bent, ik hoop dat u probeert om mee te doen met een activiteit bij u in de buurt om uzelf zodoende meer kennis bij te brengen, zodat u tot steun kunt dienen voor iemand met diabetes in uw omgeving.
Familieleden, werkgevers, gezondheidswerkers: doe deze dagen iets aparts voor uw medemens met diabetes. Misschien kunt u iemand redden!

Mw. Drs. Arti Nandlal, 
Apotheker
Apotheek Karis NV
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation