Ramcharan: “Suriname is gewoon braakterrein voor journalisten om te werken”

Ramcharan: “Suriname is gewoon braakterrein voor journalisten om te werken”

“Suriname is gewoon braakterrein voor journalisten om te werken,” geeft Nita Ramcharan, hoofdredacteur van Starnieuws tevens directeur van Network Star Suriname (NSS), als panellid te kennen tijdens de lezing ‘Media en Economische Ontwikkeling: bestuursmacht controleren door het geldspoor te volgen’, van Sheila Sitalsing, freelance journalist en columnist bij de Nederlandse krant de Volkskrant. De lezing werd georganiseerd door de Vereniging van Economisten in Suriname in de Banquet Hall van Hotel Torarica.
Ramcharan: “Elke journalist over de hele wereld zou in Suriname willen werken, omdat er wel overal iets mis is.” Zij haalde aan dat journalisten nog steeds niet kunnen achterhalen vanwaar de Amerikaanse dollars komen die bij een cambio aan de Hendrikstraat te verkrijgen zijn tegen een koers van SRD 8 voor een Amerikaanse dollar. Ze benadrukte dat het er niet om gaat dat journalisten hun werk niet doen.
In deze kwestie heeft de governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, aangegeven dat hij geen informatie zal geven, want hij gaat binnenkort weer een tweede meeting hebben met de media. Op de eerste meeting is er niet veel informatie naar buiten gekomen en er komt volgens Ramcharan een tweede waar je ook niet te horen gaat krijgen hoe het werkelijk zit. Ze gaf meteen aan dat het momenteel niet lukt om aan de juiste informatie te komen.
Ze voerde aan dat er veel gossip is en verwijst naar de kwestie Oppenheimer, waarbij in eerste instantie werd aangegeven dat die met iedereen bezig was, daarna was het niet waar. Er volgde toen het gerucht dat Oppenheimer zich had teruggetrokken en als laatste dat de regering wel bezig was te zoeken naar een lening. Vaststaat dat de transparantie heel weinig is ondanks journalisten dagelijks bezig zijn te zoeken naar de juiste informatie. Haars inziens heeft Suriname een zwakke oppositie en critici, want bij hen kunnen journalisten niet terecht voor de informatie. Ook bij de economen kunnen zij niet aankloppen voor de juiste informatie.
Dit heeft als gevolg dat een journalist vaak genoeg niet voldoende bronnen heeft. Tegelijkertijd zijn er zoveel andere zaken die gaande zijn. Er is sprake van te weinig mediamensen die het nieuws moeten coveren. Ramcharan maakte duidelijk dat journalisten geen supermensen zijn. Tegelijkertijd zijn ze een reflectie van de samenleving. De samenleving reflecteert op dit moment heel slecht. Volgens haar verdient Suriname het niet om op de 20ste plaats te staan wanneer het komt op de rating met betrekking tot persvrijheid. Zij vindt dat er te weinig wordt gedaan, waardoor journalisten niet lastig worden gevallen. Suriname krijgt hierdoor een hele hoge score.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation