Moengonese filmmaker Toto streeft droom na

07/11/2019 22:43 – Audry Wajwakana

Tijdens het Moengo Festival van vorig jaar toonde Rossiano Toto dat hij behalve acteren en films maken, ook als model op de catwalk kan lopen. Foto: Irvin Ngariman  
PARAMARIBO – Een carrière als acteur en filmmaker is altijd de grote droom geweest van Rossiano Toto (24). Hij was al als kleine jongen in zijn geboorte- en woonplaats Moengo gekluisterd aan de televisie en bestudeerde de films en acteurs. “Ik wist toen al dat ik acteur wilde worden.”
In Moengo zijn er geen filmschrijvers, maar dankzij de inspanningen van Stichting Kibii heeft hij zich de afgelopen vijf jaar wel kunnen scholen. In oktober is hij door de stichting afgevaardigd naar het Frans-Guyanese Festival du film documentaire AmazonieCaraibes om meer kennis op te doen en te netwerken. Zijn woonplaats ziet Toto als een toekomstige filmstad, zoals het Amerikaanse Hollywood.
Het filmfestival in Saint-Laurent-du-Maroni is dit jaar voor het eerst georganiseerd. “Het was leerrijk en ik ben in contact gekomen met producenten, schrijvers en regisseurs, mensen van de televisie uit het gastland en uit Trinidad en Tobago en Guyana. Ik weet nu hoe ik een documentaire moet produceren zodat die ook geselecteerd kan worden voor een filmfestival en hopelijk een award kan winnen”, vertelt Toto.
Als autodidact heeft hij zich bepaalde kneepjes van het vak acht jaar geleden eerst zelf aangeleerd en daarna heeft hij trainingen en workshops van Nederlandse filmmakers gevolgd. “Eigenlijk wilde ik altijd acteur worden, maar nu wil ik eerst leren om een goed script in elkaar te zetten.” In de afgelopen vijf jaar heeft hij twee producties uitgebracht: ‘Let’s Talk About Change’ en ‘Het leven in Moengo’. “Het zijn twee motivatiefilmpjes waar kijkers duidelijk kunnen zien dat ondanks dat ik geen ervaring had, het toch lukte ze uit te brengen.”
De acteurs in ‘Het leven in Moengo’ hebben volgens hem ondanks hun onervarenheid alles in het werk gesteld om het thema ‘tienerzwangerschap’ dat een groot probleem is in het oosten van Suriname, aan te kaarten. “We kregen bij de tweede film steun van Marcel Pinas, die het talent in ons opmerkte”, zegt de filmmaker. Toto is nu bezig met het afronden van zijn derde film ‘The Lost Son’, die hij nog vóór het eind van dit jaar uit wil brengen.
“‘Deze film gaat over een jongen die naar de kerk ging en door omstandigheden de kerk verlaat. Hij belandt in de criminaliteit en ziet later zelf in dat hij verkeerd bezig is. Deze film is ook een soort motivatie om te laten zien wat er gebeurt als je verkeerde keuzes maakt”, vertelt de filmmaker. Met de kennis en ervaring die hij heeft opgedaan bij het filmfestival, wil Toto zich nog meer inzetten om zijn grote droom waar te maken.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation