Kippenteelt mogelijkheid voor bewoners van Para

Kippenteelt mogelijkheid voor bewoners van Para

Er is nog veel ruimte voor kippentelers. Dit gaf minister Stephen Tsang van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) zijn gehoor te Onverwacht in het district Para mee afgelopen zaterdag.
Lokaal wordt er op jaarbasis 10 miljoen kilogram kippenvlees geproduceerd. Terwijl er nog vraag is naar 15 miljoen kilogram. Eveneens bestaat de mogelijkheid om ook naar Cuba te exporteren. Vanwege het embargo van Amerika is er een grote vraag naar vlees in Cuba. Het kweken zal wel volgens bepaalde standaarden moeten geschieden wat niet onmogelijk is. “Wij gaan wel samen moeten werken en trainingen volgen, want als we verschillende rassen kweken en op verschillende wijze zal het vlees geen uniforme kwaliteit hebben en dat is een vereiste bij het exporteren,” gaf Tsang aan.
HI en T ondersteunt eenieder die belangstelling heeft voor het kweken van kippen met onder andere het schrijven van een businessplan en de financiering daarvan. Dit is de basis voor het starten van een onderneming. Verder kan na goedkeuring van het businessplan een beroep worden gedaan op het Klein- en Middelgrote Ondernemersfonds (KMO-fonds). “De rente bij de particuliere banken is tussen de 18-25 procent bij het KMO-fonds is dat 10 procent. Ik vind het nog hoog en kijk wat ik eraan kan doen,” zei de bewindsman.
Indien er behoefte bestaat aan een grant, kan worden aangeklopt bij Suriname Agriculture Market Access Program (SAMAP) dat een small en een large grant heeft voor de agrariërs. HI en T kan geïnteresseerden bijstaan bij het indienen van hun aanvraag voor een grant, maar ook voor trainingen op managementgebied.
Voor wat de administratieve zijde voor de opstart van de onderneming betreft, wil het ministerie zorgen voor de begeleiding, terwijl Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) assisteert met de technische kennis. Er zijn genoeg mogelijkheden voor de Paranen om te ondernemen en zo zichzelf en het district verder te ontwikkelen en als men zich bundelt en samenwerkt, kunnen de uitdagingen beter worden aangegaan. De overheid kan in dit geval van kippenteelt ook een graantje meepikken door het opzetten van een slachthuis. Minister Tsang gaf aan dat de Islamic Bank wil investeren in een slachthuis voor het leveren van halal geslacht vlees.
Het samengaan van de private en publieke sector betekent samen werken en samen verdienen, aldus minister Rabin Parmessar. LVV heeft in dit verband reeds gesprekken gevoerd met HI en T over de invulling van dit project. Een werkgroep samengesteld door beide ministeries zal nagaan wat precies gedaan moet worden om dit project op te kunnen starten. Het district Brokopondo doet als eerst mee aan dit project. De Paranen worden daarom opgeroepen zo snel mogelijk contact op te nemen met beide ministeries met betrekking tot dit project, aldus LVV.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald