INGEZONDEN: Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan

INGEZONDEN: Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan

01/01/2020 10:33

De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.  
2019 heeft zijn langste tijd gehad; tijd om te gaan. Niets duurt eeuwig; iedereen gaat dood. Zo ook het jaar dat nu al dood is. Het is een roerig jaar geweest. Een jaar dat ons weer eens heeft laten kennismaken met de twee soorten mensen, die gegroepeerd kunnen worden in… zij die niets te zeggen hebben, maar het altijd zeggen, en zij die wel iets te zeggen hebben, maar die hun woorden steeds op een goudschaaltje wegen.
Verwikkelingen in het afgelopen jaar hebben grote delen van onze gemeenschap horende doof en ziende blind gelaten. Wat baten kaars en bril als de uil niet zien en lezen wil. In het parlement, in de betekenis van praathuis, is niet elk lid goed van de tongriem gesneden en heeft toch elke ketter zijn letter. Maar praten als Brugman zet geen zoden aan de dijk, zoals meermaals is gebleken. Andermans boeken zijn nu eenmaal duister te lezen.
De invoering van de Rij- en Voertuigenbelasting was olie gooien op een vuur, dat protesterende weggebruikers probeerden te blussen, maar dat met een sisser is afgelopen; voorlopig althans. In het parlement hebben de pleitbezorgers van de grote, vreemde vissersboten het vaak over een andere boeg gegooid, maar hebben uiteindelijk bakzeil gehaald, waardoor de boten gedwongen het anker moesten lichten. Het tij was gekeerd en de bakens moesten nodig verzet worden.
Over de stuwdam is veel en heftig gedelibereerd…zoveel hoofden, zoveel zinnen. Maar toen eenmaal één schaap over de dam was, volgden meer en was het hek van de dam. Woorden zijn dwergen, daden zijn bergen. Want om de duit en de fluit draait de hele kluit. 2019 gaat te boek als het jaar van de onpolitiek; het jaar waarin afspraken met schuldeisers voorrang krijgen boven afspraken met de kiezers. Het jaar ook van beloften die niet zijn nagekomen en niet kunnen worden nagekomen; van beloften die schuld maken.
Zoals bijvoorbeeld het bouwen van een brug, ook al is er geen rivier. Men kan zijn kinderen wel minnen, maar niet zinnen! Verreweg de meest gedenkwaardige dag in 2019 was 29 november, de 333ste dag van het jaar, de dag waarop de rechter recht sprak in een slepende affaire. Het recht is een systeem van regels waarmee de mens de samenleving ordent. Het recht is hoogste gezag, waar iedereen, zonder aanzien des persoons, aan onderworpen is.
De zesde regel van het tweede couplet van ons volkslied luidt: Recht en waarheid maken vrij. Nou, mooi niet! Een goed voorbeeld van een paradox. Want recht en waarheid zetten juist de deur van de gevangenis open! Stap voorzichtig over de drempel het nieuwe jaar binnen. Ik wens u daar het allerbeste bij.
George Orie
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname