Hakrinbank gaat 250.000 nieuwe aandelen uitgeven

Hakrinbank gaat 250.000 nieuwe aandelen uitgeven

De Hakrinbank zal 250.000 nieuwe aandelen uitgeven tegen een emissiekoers van SRD 420 per aandeel van nominaal SRD 0,15. De grootste aandeelhouder, de overheid, met 51 procent, doet niet mee aan deze aandelenemissie, gaf Rafiek Sheorajpanday, Chief Executive Officer (CEO) van de Hakrinbank, vanmorgen te kennen op een persconferentie in Courtyard by Marriott. Door niet te participeren zal het belang van de staat bij een volledige intekening afnemen van 51 procent naar 34,8 procent.
De Hakrinbank heeft een bedrag van SRD 276.5 miljoen nodig om de bank naar de next level te brengen. Het gaat om een aantal investeringen vooral op het gebied van financiële technologie, oftewel fintech, gebaseerde innovatieve goederen, diensten en digitalisering.
Sheorajpanday maakte duidelijk dat met de emissie beoogd wordt om de solvabiliteit en BIS-ratio (Bank for International Settlements) flink te laten groeien. De BIS-ratio geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen van een bank en de naar risicogewogen activa. Dit geeft een indicatie van hoe gezond een bank is, oftewel hoe goed of slecht haar solvabiliteit is.
Een gewenste BIT-ratio is eveneens nodig voor het hebben van voldoende buffervermogen voor het opvangen van bedrijfsrisico’s. De CEO gaf eveneens aan dat deze sedert juli 2018 onder de minimumnorm van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) was, te weten: 10 procent.
Sheorajpanday voerde aan dat de bank drie instrumenten lanceert: de aandelenemissie met 250.000 nieuwe aandelen die een capita van SRD 102.5 miljoen moet opleveren. Een tweede instrument is het plaatsen van een langlopende achtergestelde lening van 13,5 miljoen Amerikaanse dollar en het derde instrument is de verkoop en (terug)huur (sale & leaseback) van ontroerende goederen van de bank die een bedrag van 10 miljoen Amerikaanse dollar moeten opbrengen.
Volgens Sheorajpanday heeft de Hakrinbank momenteel een sterke marktpositie. Het gaat om een marktaandeel voor wat de toevertrouwde middelen en de kredietverlening van ongeveer 22 procent betreft, waarbij zij met name een stevige positie heeft op het businesssegment van de markt.
Met betrekking tot de nieuwe aandelen zullen bestaande aandeelhouders tot het maximum van hun belang voorkeur hebben bij toewijzing, benadrukte Sheorajpanday. Dit vanwege trouw en loyaliteit die ze hebben ondanks de moeilijke periodes die de bank heeft meegemaakt. De bestaande aandeelhouders zullen eveneens een speciale korting krijgen, waarbij ze SRD 400 per aandeel moeten betalen in plaats van SRD 420.
De inschrijvingsperiode is tot en met 24 december en de inschrijving kan bij alle kantoren van de bank geschieden. In de periode van 31 december tot en met 15 januari zullen de toewijzing en de financiële afhandeling plaatsvinden.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation