Duurzaamheid blijft belangrijk streven Newmont

Duurzaamheid blijft het belangrijkste waar Newmont Suriname naar streeft. De onderneming werkt daarom reeds aan een closure plan voor als de mijn wordt gesloten. Hiervoor wordt elk jaar een bepaald bedrag aan de kant gezet. Albert Ramdin, senior director external relations Newmont, zegt dat het de bedoeling is dat men voor 95 procent terug gaat naar de staat waarin het gebied verkeerde. Hij erkent dat inherent aan het mijnen is, dat er altijd permanente schade aanwezig zal zijn, onder andere de grote gaten die achterblijven. Volgens Ramdin zullen de kleine pits wel dichtgemaakt worden. De grote pits kunnen creatief gebruikt worden.
“Er zit veel water in, maar de pit kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. De bedoeling is dat het milieuverantwoordelijk is en er geen mineralen en sedimenten aanwezig zijn die schadelijk zijn voor de gezondheid”, zegt Ramdin. De plannen over de wijze waarop de gebieden ingezet zullen worden, worden samen met de overheid en de lokale gemeenschap gemaakt. Vooralsnog zijn de plannen nog in de beginfase waarbij de lokale gemeenschap haar ideeën naar voren brengt. Over enkele jaren moeten de plannen duidelijker en concreter worden. Op basis van de bewezen reserves zullen de operaties veertien jaar duren, dus tot 2033. Afhankelijk van de exploratieactiviteiten, kan dit volgens Ramdin langer duren. Momenteel wordt erin vier open pits gewerkt: Merian 2, Maraba, Kupari en Maraba-zuid. De duurzaamheid waarnaar Newmont streeft, moet volgens Ramdin niet alleen tot uiting komen in de manier waarop de operaties uitgevoerd worden, maar ook in de gemeenschap.
Het proces hiertoe zal in de komende jaren geïntensiveerd worden, zodat bij sluiting van de mijn, werkgelegenheid en inkomen voor de gemeenschap gegarandeerd blijft voor de lokale gemeenschap.
Om te komen tot de realisatie van dit plan, worden er continu gesprekken gevoerd met de lokale gemeenschap, voornamelijk de Paamaka, maar recentelijk ook de Kawina in het gebied.
Het Community Develop-ment Fund is operationeel, waarbij samen met de lokale gemeenschap verschillende duurzame projecten zijn uitgevoerd die gericht zijn op het creëren van werkgelegenheid en het genereren van inkomen.
door Priscilla Kia
The post Duurzaamheid blijft belangrijk streven Newmont appeared first on DE WEST.
………… (De West)

Lees verder

Bron: De West Suriname

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation