Discussieavond C-47: “Oproep tot harde acties; alles moet worden platgelegd”

Discussieavond C-47: “Oproep tot harde acties; alles moet worden platgelegd”

Tijdens de discussieavond van de vakcentrale C-47 over de wijziging van de Wet op de staatsschuld hebben vertegenwoordigers van politieke partijen, maatschappelijke organisaties, vakbeweging en bedrijfsleven massaal opgeroepen tot harde acties. Er moet niet gewacht worden op 25 mei 2020 om de regering weg te jagen. Er moeten nu harde acties worden gevoerd en het land moet worden platgelegd.
Diverse sprekers gingen in op de gevolgen van de aanpassing van de Wet op de staatsschuld die afgelopen maand is gewijzigd. C-47-voorzitter Robby Berenstein en Viren Ajodhia bespraken in hun inleiding de funeste gevolgen van deze wetswijziging.
Ajodhia zei dat het leenplafond geen 95 procent is, maar 140 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Volgens hem is de schuldpositie van de overheid nu US$ 20 miljard en kan die worden opgetrokken naar US$ 35 miljard. De wet heeft een bepaald doel en dat is om hoge en buitensporige uitgaven te doen.
Volgens Berenstein is de kans nu groot dat er nu nog meer schulden gemaakt zullen worden, terwijl er geen zicht is op de terugbetaling van deze leningen. De wet die in 2002 inwerking is getreden, was bedoeld om de regering in toom te houden wat het leningenbeleid betreft. Daarom was er een strafbaarstelling in de wet opgenomen. Dat was niet om de minister van Financiën te straffen, maar juist om hem te beschermen, aldus Berenstein.
Na de inleiding volgde een paneldiscussie met ABOP-topper Stanley Betterson, Anthony Wong (voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging), Armand Zunder (voorzitter van de Progressieve Werknemersorganisatie) en Sham Binda (voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname).
Binda merkte op dat Suriname een politiek probleem heeft en de oplossing moet ook politiek zijn. Er moet in eenheid opgetreden worden. Het beleid van de regering zaait armoede, verdriet en haat, voerde hij aan. Hij stelde dat de president de samenleving misleidt door te stellen dat de koers omlaag zal gaan vóór 25 november. Binda merkte op dat dollars schaars zijn. Landelijk zal de koers niet omlaaggaan, voorspelde hij.
Veel werknemers ontvangen maandelijks nauwelijks SRD 1200 tot SRD 1400. Ze komen niet rond met het verdiende loon, zei panellid Zunder. Hij is van mening dat er enorme geldtekorten zullen ontstaan door de wijze om nu leningen aan te gaan. Dit zal maken dat er een tekort zal ontstaan om de begroting te financieren.
Betterson zei dat de Wet op de staatsschuld is gewijzigd om te kunnen lenen voorconsumptieve doeleinden. Hij noemde het gevoerde beleid desastreus voor het volk. Het zal volgens hem moeilijk zijn voor welke regering dan ook komt om de economie weer op rails te krijgen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation