Diakonessenhuis neemt gastroscoop en uitslaapruimte in gebruik

Diakonessenhuis neemt gastroscoop en uitslaapruimte in gebruik

Het Diakonessenhuis heeft een gastroscoop en uitslaapruimte op de afdeling Endoscopie in gebruik genomen. Dit is mogelijk gemaakt met een donatie van Kirpalani NV met een bedrag van 64,779.49 Amerikaanse dollar. Ramada Hotel heeft voor een bedrag van 4,964.51 Amerikaanse dollar ervoor kunnen zorgen dat er een schuifdeur bij de uitslaapruimte geplaatst kan worden.
Verpleegkundig directeur Ruth Mangroe geeft te kennen dat vanwege de toename aan patiënten de endoscopie al gauw niet meer voldeed. Toen een arts voor maag-darm-leverziekten (MDL) werd aangetrokken, had het ziekenhuis meer patiënten voor endoscopie gekregen. De directie was zich ervan bewust dat er een ruimte nodig was, waarbij de patiënten konden worden voorbereid voor het onderzoek, daarnaast mochten uitslapen als er daar behoefte aan was na de endoscopie. Het ziekenhuis heeft Kirpalani NV bereid gevonden om het project te bekostigen.
MDL-arts Faik Lallmohamed geeft aan blij te zijn met de gastroscoop die ruim 30.000 Amerikaanse dollar kost. Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenbekleding van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm. Hij doet dit door een flexibele slang – de gastroscoop – het lichaam van de patiënt in te brengen. Via deze gastroscoop kan de arts in de darm kijken. Hij doet dit om eventuele afwijkingen op te sporen of juist uit te sluiten.
Lallmohamed legt uit dat wanneer klachten zich blijven voordoen, het nodig is om in het spijsverteringskanaal te kunnen kijken. De gastroscoop die via de keel van de patiënt de slokdarm ingebracht wordt, is soepel en bestuurbaar. Om het instrument te beschermen, plaatst een verpleegkundige een ring tussen de kaken van de patiënt. Door deze ring gaat de gastroscoop de keel in. Doordat de patiënt de flexibele slang als het ware inslikt, komt deze makkelijk in de slokdarm terecht. Vanaf dit punt bestuurt de arts de gastroscoop verder.
De arts voert aan dat bij een aantal van de endoscopische behandelingen de patiënten worden verdoofd met name bij het onderzoeken van de dikke darm. Na zo een onderzoek moeten de patiënten wakker worden. Dit gebeurt steeds meer poliklinisch, waarbij de patiënten zich aanmelden, hun onderzoek doen en uitslapen. Door te beschikken over een uitslaapruimte, waarbij vier bedden aanwezig zijn, betekent het dat vier personen kunnen uitslapen.
Hierbij komt erbij kijken dat de turnover-tijd, de tijd waarin patiënten onderzoekingen kunnen doen en naar huis gestuurd kunnen worden, alleen maar sneller wordt. Dit brengt met zich mee dat zij beter bewaakt kunnen worden.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation