Dew Sharman: “Healthy lifestyle moet gepromoot worden”

Dew Sharman: “Healthy lifestyle moet gepromoot worden”

Wereld Diabetesdag wordt elk jaar op 14 november gevierd. Volgens de analyses van de Pan American Health Organization (PAHO) zal deze ziekte in het jaar 2030 de 7e doodsoorzaak in de wereld zijn. Ook in Suriname staat men op deze dag stil bij deze ziekte. Zo hebben het Ministerie van Volksgezondheid en het Staatsziekenfonds vandaag tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) een presentatie gehouden voor onze volksvertegenwoordigers.
Vervolgens hebben de aanwezige DNA-leden hun bezorgdheden geuit over deze ziekte. Zo gaf DNA-lid Ronald Hooghart (NDP) aan dat wij steeds werken voor de zak van de kapitalist. “We hebben de dingen hier; waarom gebruiken we de dingen niet?” Hij is van mening dat wij miljoenen Surinaamse dollars uitgeven aan het kopen van medicijnen, terwijl wij gebruik kunnen maken van geneeskrachtige planten die in ons land groeien. “Het is gezonder, beter en zonder chemicaliën,” zei hij fel.
In gesprek met Suriname Herald vertelt DNA-lid Dew Sharman (VHP), dat hij het jammer vindt dat het Ministerie van Volksgezondheid zoveel miljoenen uitgeeft aan interventie en zo weinig aan preventie. Voor het jaar 2018 heeft het Staatsziekenfonds SRD 173.000.000 uitgegeven aan de interventie van diabetes mellitus. Voor de begroting van 2020 is er ongeveer SRD 7 miljoen begroot voor de preventie van deze ziekte. Hij vraagt zich aan de hand van deze cijfers af of er wel communicatie is tussen het Staatsziekenfonds en het Ministerie van Volksgezondheid.
Zijns inziens moet de regering meer geld stoppen in het promoten van een “healthy lifestyle”. “Onze kinderen moeten leren goed te eten, gezond te leven en meer te bewegen.” Hij vertelt verder dat dit moeilijk zal gaan, omdat de meeste scholen geen gymzaal hebben. Ook is een gezonde levensstijl niet opgenomen in het curriculum.
Verder is het belangrijk dat het gezin de diabeet ondersteunt. Dit zal ook bepalend zijn, hoe de patiënt zich profileert in het leven. Hij hoopt dat er een lampje gaat branden bij de overheid, dat er meer gestopt moet worden in de preventie.
Sjovellie Amoksi

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation