Bouterse niet met lege handen terug uit China

02/12/2019 07:03 – Naomi Hoever

President Desi Bouterse spreekt de pers over de resultaten van zijn staatsbezoek aan de Volksrepubliek China. Foto: Jason Leysner  
PARAMARIBO – Tijdens het staatsbezoek van president Bouterse aan de Volksrepubliek China zijn overeenkomsten getekend en samenwerkingsverbanden aangegaan die een belangrijke stimulans moeten geven aan de ontwikkeling. Het staatshoofd keerde zondag terug met totaal 300 miljoen US dollar die de Aziatische grootmacht bereid is te lenen aan Suriname.
Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme ((HI&T) heeft voor elkaar gekregen dat het grootste zonne-energiebedrijf van China in het binnenland installaties zal opzetten voor elektriciteit. Dit zei minister Yldiz Beighle van Buitenlandse Zaken op een persconferentie zondag na terugkeer. Ook is op het hoofdkantoor van Huawei gesproken over 5G internetverbinding.
Tsang heeft een intentieverklaring getekend voor economische samenwerking, handel en toerisme. China is bereid Suriname hierin te ondersteunen. Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad heeft namens het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie een document ondertekend voor het Dalian-5 project. “Er is over het technische deel overeenstemming bereikt; het financiële deel moet nog rond komen”, zegt de bewindsman.
De eerste fase van dit project kost 100 miljoen US dollar en de tweede fase 200 miljoen US dollar. Er is ook lening gesloten bij de China Agriculture Bank  voor de rehabilitatie van Weg naar Zee. Verder komt er een mogelijke samenwerking met een win-winsituatie. Er zal een toeristische hub worden opgezet in Suriname om een deel van de toeristen uit China op te vangen.
Ook komt er een handelsmissie naar Suriname waarvan tour operators deel zullen uitmaken. HI&T hoopt op een kapitaalinjectie om haar deel van de afspraken uit te voeren. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft een protocol getekend voor traditionele geneeskunde in het Wanica hospitaal. Later zullen Surinamers hiervoor worden opgeleid. Volksgezondheid hoopt dat het ziekenhuis begin volgend jaar kan worden opgeleverd.  
De minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, heeft een uitleveringsverdrag getekend met China. “Dit zal zorgen voor nauwere samenwerking, criminaliteitsbestrijding en -beheersing. Ook is er een samenwerking getekend voor een road monitoring system. “Tijdens een rondleiding bij Huawei zijn wij getuige geweest van de features.”

Dit systeem kan nummerplaten en gezichtsherkenning registreren.” Verder zal het safe city project zowel kwalitatief als kwantitatief worden uitgebreid. Dit zal bijdragen aan de brandveiligheid, criminaliteitsbestrijding en verkeersveiligheid.

  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation